Shopping în Belarus este o nouă ofertă turistică pentru cetăţenii ruşi care duc dorul brandurilor de renume care au părăsit Rusia, în urma sancţiunilor impuse de către Occident, anunţă Asociaţia Tour Operatorilor din Federaţia Rusă (ATOR).
Ruşii au început să meargă în excursii la cumpărături în Belarus, cumpărând produse de la mărci de renume care au părăsit Rusia. Excursiile de cumpărături în Belarus devin extrem de populare în rândul cetăţenilor ruşi, a mai precizat ATOR, explicând că în acest mod ruşii cumpără produsele companiilor care au părăsit Federaţia Rusă, în urma impunerii sancţiunilor occidentale.
Potrivit participanţilor la piaţă, turiştii ruşi interesaţi de această ofertă, cei care fac cumpărături, de regulă, merg la Minsk, în weekend, de vineri până duminică, şi în mare parte fac rezervări doar de camere de hotel. Ponderea acestor turişti este, potrivit diverşilor experţi, de la 10-15% până la 45% şi chiar mai mult. Unele dintre agenţiile de turism au de gând să lanseze deja excursii speciale de shopping.
Cu toate acestea, majoritatea ruşilor care călătoresc în Belarus încă preferă vacanţele în sanatorii şi staţiuni. În acelaşi timp, dacă înainte călătoriile în Belarus erau preferate de persoanele în vârstă, acum se înregistrează o creştere a cererii în rândul turiştilor, cu vârsta cuprinsă între 25-45 de ani, ceea ce creşte cererea pentru excursii cu vizitarea obiectivelor turistice şi excursii de weekend, scrie Rador.
Uniunea Europeană va discuta la sfârşitul lui august interzicerea vizelor pentru toţi cetăţenii ruşi, a declarat vineri ministrul ceh de externe Jan Lipavsky, a cărui ţară deţine semestrul acesta preşedinţia Consiliului Uniunii, transmite AFP.
Sancţiunea respectivă, ca reacţie la invazia din Ucraina, a fost cerută de Kiev, dar este controversată în UE, iar o astfel de măsură ar trebui adoptată în unanimitate de cele 27 de ţări membre, arată agenţia citată.
Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a explicat într-un mesaj pe Twitter: "Ruşii susţin masiv războiul, aclamă loviturile de rachete asupra oraşelor ucrainene şi uciderea ucrainenilor. Lăsaţi-i deci pe turiştii ruşi să se bucure de Rusia".
Lipavsky a apreciat că "interzicerea totală a vizelor pentru ruşi de către toate statele membre ale UE ar putea fi o altă sancţiune foarte eficace împotriva Rusiei. El va discuta subiectul cu omologii săi europeni la o reuniune neoficială la Praga, la sfârşitul lunii.
Şeful diplomaţiei cehe a fost însă de părere că "în această perioadă de agresiune rusă, pe care Kremlinul continuă să o intensifice, nu poate fi vorba de turism ca de obicei pentru cetăţenii ruşi".
Printre cei care trebuie convinşi se numără şi şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, care prezidează consiliile miniştrilor de externe şi ai apărării. Sancţiunile sunt una din prerogativele sale, ca înalt reprezentant al Uniunii pentru afacerile externe şi politica de securitate.
Estonia a anunţat deja că nu va mai accepta vizele pe care le-a acordat deja cetăţenilor ruşi, însă prim-ministrul Kaja Kallas a precizat că "nu putem interzice intrarea persoanelor care deţin o viză a unei alte ţări din spaţiul Schengen".
Cehia nu mai eliberează vize pentru ruşi încă din 25 februarie, a doua zi după începerea invaziei ruse în Ucraina, scrie Agerpres.