Rușii s-au săturat de propagandă: Audiențele televiziunilor de stat s-au prăbușit cu 25%. Oamenii de rând se mută pe Telegram

Autorul articolului: Alexandru Negrici |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Știri
 Foto: Rusia 1 / Captură de ecran
Foto: Rusia 1 / Captură de ecran

Conducta propagandei de stat ruse, care costă bugetul 100 de miliarde de ruble anual, a început să se fisureze, notează The Moscow Times.

Televiziunile federale, unde se vorbește doar despre victoriile asupra „naziştilor”, de dimineaţa, despre puterea economiei după-amiaza, iar seara se oferă să lanseze lovituri nucleare asupra Europei, îşi pierd rapid audienţa. Oamenii se mută pe internet și rămân activi pe serviciile de mesagerie instantă în căutarea de informații alternative.

Din februarie, când a început invazia rusă a Ucrainei, acoperirea audienței Channel One, Rossiya-1 și NTV a scăzut cu un sfert, arată un studiu al consumului mass-media rusesc realizat de Romir.

Dacă înainte de începerea războiului Channel One era urmărit de 33,7% din populație, în iulie audiența era deja de 25,5%. Acoperirea Rossiya-1 a scăzut de la 30,9% la 23%, iar NTV - 21,1% la 16,6%.

Drept urmare, cele „trei mari” canale de stat au pierdut pentru prima dată în fața Telegram, a cărei acoperire a crescut de la 19,1% la 26,8% din februarie până în iulie.

După ce au remodelat rețeaua de difuzare pentru nevoi militare, au eliminat programele de divertisment și au ridicat gradul de propagandă la nivelurile URSS staliniste, canalele de stat și-au pierdut atractivitatea pentru toate grupele de vârstă. „În același timp, în cazul Generației X și Generației Zoomer, reducerea a fost mai activă decât la ​​Generația Y”, notează Romir.

Sociologii subliniază un principiu numit altruism parohial, care a fost bine studiat până acum. Televiziunile umflă senzaționalul, fac apel la imaginea inamicului și construiesc pericole care nu există în viața reală, subliniază Lebedev.

Dar fluxul monoton provoacă oboseală, iar absența victoriei zdrobitoare promise este însoțită de o frustrare tot mai mare: acum doar 2% dintre ruși cred că războiul se va încheia într-o lună.

Sprijinul public pentru război a scăzut de la 66% în aprilie la 55% în iulie, una din patru persoane întrerupând contactul cu prietenii și familia și 43% recunoscând că se confruntă cu crize de anxietate și depresie.

Tendința către psihotizare poate continua, consideră Lebedev: „Pierderea încrederii, amărăciunea, trecerea la modalități de interacțiune mai primitive și eficiente pe termen scurt (de exemplu, violența fizică) pot afecta psihicul oamenilor la fel de mult ca malnutriția sau consumul de droguri și alcool.”

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel