Salman Rushdie se reface după atacul cu cuțitul. Primele cuvinte ale scriitorului

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Social
Foto: Salman Rushdie, flickr / Alexander Baxevanis
Foto: Salman Rushdie, flickr / Alexander Baxevanis

Cunoscutul scriitor a fost grav rănit în timpul unui discurs la o universitate din New York. 

SUA au criticat Iranul pentru zeci de ani de apeluri pentru asasinarea lui Rushdie.

Scriitorul britanic de origine indiană, Salman Rushdie, care a fost înjunghiat grav săptămâna trecută la o universitate de stat din New York, se recuperează. „În ciuda rănilor grave, care i-au schimbat viața. Simțul său al umorului înflăcărat și rebel nu a avut de suferit”, a scris Zafar, fiul lui Rushdi, despre starea tatălui său, pe microblogul său de Twitter, în seara zilei de duminică, 14 august, relatează BBC.

Zafar Rushdie a spus că tatăl său a suferit răni care i-au schimbat viața, dar a putut vorbi cu familia sa.

 

Salman Rushdie, în vârstă de 75 de ani, a fost deja scos din ventilator și a putut rosti câteva cuvinte, a spus Zafar.

Motivele făptuitorului sunt încă neclare

Atacatorul, Hadi Matar, l-a înjunghiat pe Rushdie pe 12 august în timp ce vorbea la Universitatea Chautaqua din vestul New York-ului.

Hadi Matar, în vârstă de 24 de ani, este acuzat că a urcat pe scenă și l-a înjunghiat pe domnul Rushdie de cel puțin 10 ori în față, gât și abdomen.

Motivele făptuitorului rămân necunoscute. Portalurile de internet, citând surse din serviciile de informații din Europa și Orientul Mijlociu, au raportat că Matar a menținut contactul prin intermediul rețelelor sociale cu Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice din Iran. În același timp, nu există nicio dovadă a posibilei implicări a Iranului în atacul asupra lui Rushdie.

Secretarul de stat al SUA Anthony Blinken a criticat totuși Iranul, subliniind că instituțiile guvernamentale iraniene au cerut de generații la violență împotriva lui Rushdie, iar presa iraniană a glorificat recentul atac asupra scriitorului.

Conducerea spirituală de vârf a Iranului l-a condamnat la moarte pe Salman Rushdie în 1988 pentru romanul său Versetele Satanice.

Liderul spiritual de atunci al Iranului, ayatollahul Khomeini, a spus că în această carte, Rushdie ridiculizează islamul, Coranul și profetul Muhammad. Salman Rushdie a fost forțat să se ascundă. El a locuit la New York în ultimii 20 de ani.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel