Sâmbăta Mare, ultima zi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri și superstiții

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Tradiții, obiceiuri și superstiții în Sâmbăta Mare
Tradiții, obiceiuri și superstiții în Sâmbăta Mare

Săptămâna Patimilor este ultima și cea mai aspră săptămână a Postului Sfintelor Paști. Anul acesta a început pe 9 aprilie, în Duminica Floriilor și se încheie pe 15 aprilie, în Sâmbăta Mare. Iată ce semnificaţie are Sâmbăta Mare din Săptămâna Patimilor și care sunt tradiţiile şi obiceiurile pe care creștinii ortodocși le respectă.

Sâmbăta Mare este ultima zi a Săptămânii Patimilor și ultima zi în care se mai fac pregătiri pentru Paște. De obicei, în această zi se sacrifică mielul, care este simbolul lui Iisus în tradiția creștină.

În această zi credincioşii se roagă, îşi amintesc de patimile suferite de Hristos pentru mântuirea omenirii şi se pregătesc pentru ca seara să ia parte la slujba de Înviere.

De obicei, de pe masa creștinilor, în ziua de Paște nu lipsesc preparatele din miel, precum: drobul, borșul de miel, stufatul sau friptura, relatează Agerpres. În Sâmbăta Mare, gospodinele pregătesc mâncarea pentru masa de Paște și fac ultimele retușuri prin casă.

Tradiții, obiceiuri și superstiții

Sâmbăta Mare sau Sâmbăta Paştelui este marcată de superstiţii, tradiţii şi obiceiuri ce încununează străduinţele creştinilor din timpul Postului Paştelui, marcând încheierea unui ciclu al morţii şi sacrificiului, şi inaugurând o vreme a renaşterii, învierii şi a reînvigorării speranţei şi împlinirii întru Dumnezeu, potrivit Ziarul Unirea.

- Pentru ca toţi membrii familiei să fie sănătoşi în decursul întregului an, oasele şi resturile adunate după ce se taie mielul se îngroapă la rădăcina unui măr sau păr sănătos.

- Se spune că "dacă vrei să ţi se împlinească cele mai arzătoare dorinţe", nu trebuie să dormi cu niciun chip în noaptea de Sâmbăta Mare, întrucât atunci când se deschid cerurile, Domnul nu poate vedea înlăuntrul fiinţei tale şi nu-ţi poate dărui ce-ţi doreşti.

- Dacă te împiedici în timp ce te îndrepţi către slujba de Înviere, se spune că vei avea un an greu şi plin de încercări.

-  Atunci când se trag clopotele la slujba de Înviere, este bine să ţii un fier între dinţi, astfel încât să fii ferit de dureri de măsele întreg anul.

- Ouăle de Paşte apără de ghinioane, iar coaja lor, îngropată în pământ, apără viţele de deochi. Fetele nemăritate dacă păstrează cojile grăbesc căsătoria.

Potrivit tradiției, în dimineața Sâmbetei Mari, copiii și adulții merg îmbrăcați în haine noi la biserică pentru a se spovedi și pentru a se împărtăși.

Seara, în toate bisericile ortodoxe, are loc slujba de Înviere. Fiecare gospodină trebuie să aducă un coș plin cu preparate care vor fi sfințite, la sfârșitul slujbei acestea vor fi împărțite persoanelor nevoiașe.

La miezul nopții, preoții cheamă credincioșii să ia lumină, spunând: „veniți sa luați Lumină!”. Credincioșii aprind lumânări si transmit mai departe până când toți cei prezenți au lumânările aprinse.

Se spală în Sâmbăta Mare?

Mulți credincioși se întreabă dacă pot spăla în Sâmbăta Mare. Potrivit preoților, în această zi se poate spăla și se pot pregăti hainele pentru Sărbătoarea Învierii Domnului.

Articole similare



Cele mai noi articole







pixel