Samsung Electronics a raportat joi cel mai slab profit operaţional trimestrial din ultimii 14 ani, în urma declinului la preţurile cipurilor de memorie şi a cererii reduse, transmit DPA şi Reuters.
Rezultatele gigantului sud-coreean, considerate un indicator pentru cererea consumatorilor pe plan global, indică faptul că şi alte companii tehnologice ar putea raporta rezultate financiare slabe. Totuşi, Samsung se aşteaptă la redresarea graduală a cererii de semiconductori în semestrul doi din 2023.
În primul trimestru din 2023, Samsung a înregistrat un declin al profitului operaţional de 95,4% comparativ cu perioada similară din 2022, la 640 miliarde de woni (478,6 milioane de dolari), în timp ce vânzările au scăzut cu 18%, la 637,5 miliarde de woni.
Profitul net atribuibil acţionarilor a scăzut cu 87,4%, la 1.400 miliarde de woni (1,04 miliarde de dolari), de la 11.130 miliarde de woni în primul trimestru din 2022.
La divizia de cipuri, care avea în mod obişnuit cea mai mare contribuţie la rezultatele grupului sud-coreean, s-au înregistrat pierderi de 4,58 miliarde de woni (3,41 miliarde de dolari) În primul trimestru din 2023, faţă de un profit de 8,45 miliarde de woni în perioada similară din 2022.
Samsung anunţa recent că şi-a redus producţia, întrucât cererea pentru cipuri de memorie a scăzut dramatic, în contextul unei economii mondiale care încetineşte, iar clienţii îşi reduc achiziţiile de cipuri de memorie, fiind concentraţi pe diminuarea stocurilor.
În pofida pierderilor la divizia de cipuri, cheltuielile de capital ale Samsung în primele trei luni din 2022 au totalizat 10,7 miliarde de woni, cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată în primul trimestru al oricărui an.
Singurele veşti bune au venit de la divizia de telefoane mobile inteligente a Samsung, care a raportat un profit de 3,94 miliarde de woni în primul trimestru din 2023, de la 3,82 miliarde de woni în perioada similară din 2022.
În semestrul doi din 2023, Samsung se aşteaptă la creşterea vânzărilor şi a veniturilor pe segmentul de telefoane mobile inteligente.
La Bursa de la Seul, acţiunile Samsung au urcat joi cu 0,3%, anul acesta înregistrând un avans de aproximativ 16%.
Problema pentru producătorii de cipuri de memorie provine din faptul că în perioada pandemiei producătorii de computere şi smartphone-uri şi-au făcut stocuri de cipuri de memorie pe măsură ce cererea consumatorilor pentru dispozitive electronice a explodat. Însă, ulterior, vânzările s-au prăbuşit odată cu ridicarea restricţiilor şi au scăzut şi mai mult odată cu inflaţia accelerată, majorarea dobânzilor şi alte probleme cu care se confruntă economia mondială.
Samsung, a patra mare companie listată din Asia, este cel mai mare mare producător din lume de chipuri de memorie, telefoane mobile inteligente şi televizoare.