Sancțiune uriașă pentru Amazon. Programul de loialitate, în vizorul autorităților italiene

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Economie

Autoritatea italiană pentru Concurență a amendat Amazon cu 1,128 miliarde de euro pentru că gigantul american a profitat de poziţia sa dominantă.

Amazon își promova propriul serviciu de livrare în detrimentul competitorilor.

Decizia autorităţilor italiene reprezintă una dintre cele mai mari amenzi impuse gigantului american în Europa şi vine după o amendă de 746 milioane de euro aplicată de UE pentru încălcarea regulilor cu privire la protecţia datelor.

Amazon Prime

Amazon favoriza propriul său serviciu de livrare - Fulfilment by Amazon.

Autoritatea a fost de părere că Amazon a asociat utilizarea serviciului de logistică Fulfilment by Amazon cu accesul la un set de beneficii exclusive, precum eticheta Prime, care ajută la creşterea vizibilităţii şi a vânzărilor pe Amazon.it.

Eticheta Prime face mai uşor pentru comercianţi să vândă celor peste şapte milioane de consumatori care sunt membri ai programului de loialitate al Amazon.

În replică, Amazon susţine că serviciul său de logistică Fulfilment by Amazon (FBA) este unul complet opţional şi că majoritatea vânzătorilor terţi de pe Amazon nu îl utilizează. În aceste condiţii, grupul american consideră că amenda şi remediile propuse de autorităţile italiene sunt nejustificate şi disproporţionate.

În ultimele luni, ţările membre ale Uniunii Europene şi-au înmulţit amenzile împotriva giganţilor americani şi chinezi din domeniul digital în dorinţa de a le reglementa mai bine activităţile. În luna noiembrie, un comitet important din Parlamentul European a adoptat un proiect de reglementare a pieţelor digitale (Digital Markets Act/DMA) pentru a pune capăt abuzului de putere al giganţilor din acest sector. 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel