Cel de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care va include un embargo gradual asupra importurilor de petrol rusești, a fost prezentat miercuri dimineață de președintele Comisiei, Ursula von der Leyen.
Președinta Comisiei Europene a prezentat pachetul de sancțiuni în fața Parlamentului European, la Strasbourg.
Șefa executivului european a subliniat că, prin toți pașii de mai jos, Europa privează economia rusă de posibilitatea modernizării. „Rusia a vrut să șteargă Ucraina de pe hartă, dar Ucraina și-a ridicat statura unită și curajoasă, iar Putin își va distruge în cele din urmă propria țară”, a spus aceasta.
Comisia Europeană propune adăugarea pe lista neagră a oficialilor militari și a altor persoane implicate în crime de război de la Bucea. ”Știm cine sunteți. Veți răspunde”, a declarat șefa Comisiei.
Foto: Președinta Comisiei, în Parlamentul European / Twitter, Ursula von der Leyen
Pe listă sunt trecuți și cei responsabili pentru scenele „inumane” din orașul Mariupol, a spus Ursula von der Leyen.
„Acesta este un alt mesaj către făptașii de la Kremlin: știm cine sunteți, vă vom trage la răspundere și nu veți scăpa”, a adăugat ea.
În plus, potrivit unui document citat de AFP, printre persoanele propuse a fi sancționate se numără și Patriarhul Kirill.
#UPDATE European Commission proposes sanctioning the head of the Russian Orthodox Church, Patriarch Kirill, in the latest wave of economic measures against Russia that also includes a phased-in oil import ban, according to a document seen by @AFP pic.twitter.com/bY0piXNRsD
— AFP News Agency (@AFP) May 4, 2022
Pachetul de sancțiuni va exclude din SWIFT, sistemul bancar de plăți internaționale, mai multe bănci importante rusești, inclusiv banca rusă Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, care deține aproximativ 37% din sectorul bancar rus.
„Lovim bănci care sunt importante din punct de vedere sistemic pentru sistemul financiar rus și pentru capacitatea lui Putin de a semăna dezastru”, a spus ea.
Comisia Europeană a propus sancțiuni și împotriva Băncii de Credit din Moscova, precum și a Băncii Agricole Ruse, au declarat miercuri două surse UE pentru Reuters.
Comisia s-a abținut să propună sancțiuni împotriva Gazprombank, care este esențială pentru plățile de gaze.
Embargo total pentru importurile de cărbune rusesc.
Importurile de petrol rusesc vor fi interzise treptat.
„Nu va fi ușor, pentru că unele state membre sunt dependente de petrolul rusesc, dar este ceva ce trebuie făcut”, a recunoscut Ursula von der Leyen.
Se propune interzicerea petrolului rusesc din Europa, cu interzicerea totală a importurilor pe mare și prin conducte de petrol rafinat și brut.
Acest lucru se va face treptat, în termen de 6 luni pentru țiței și până la sfârșitul anului pentru produsele rafinate, pentru a „reduce impactul asupra pieței mondiale”, a spus președintele Comisiei.
„Acest lucru va maximiza presiunea asupra Rusiei, minimizând în același timp daunele colaterale pentru noi și pentru lume”, a adăugat aceasta.
Reuter arată că propunerea UE este ca ca Ungaria și Slovacia să continue să cumpere țiței rusesc până la sfârșitul anului 2023, în baza contractelor existente.
Pe lângă interzicerea Sputnik și RT, încă trei canale de știri rusești sunt oprite de la difuzare în spațiul UE.
„Nu mai au voie să-și difuzeze conținutul în UE, nici prin satelit, nici prin internet. Aceste canale sunt purtătorul de cuvânt al știrilor false și al propagandei lui Putin și nu trebuie să le ducem mai departe”, a spus Ursula von der Leyen.
Kremlinul se bazează pe companii de contabilitate și consultanță din Europa.
Aceste servicii nu vor mai fi furnizate în Rusia.