Satul Bojenți, 60 de ani ca rezervație istorică arhitecturală. Este o capsulă temporală

Autorul articolului: Cristian Cîșleanu |
Data publicării:
| Categorie: Social
Captură de ecran / Foto: Video Youtube VideoMap Bulgaria
Captură de ecran / Foto: Video Youtube VideoMap Bulgaria

Află în articol mai multe despre satul Bojenți.

Satul Bojenţi de lângă Gabrovo, singura aşezare din Bulgaria care şi-a păstrat în întregime ambianţa din Perioada de Renaştere Naţională din secolul al XIX-lea, sărbătoreşte a 60-a aniversare de la desemnarea sa ca rezervaţie istorică arhitecturală.

Satul datorează statutul său de capsulă temporală unei convergenţe deosebite a circumstanţelor istorice. Bojenţi şi-a cunoscut perioada de glorie în secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea, când a fost un centru animat de artizanat, cu 100 de case şi o populaţie de 500.

Comercianţii săi şi-au dus mărfurile în toate părţile Imperiului Otoman, Rusia, Austro-Ungaria, Italia şi alte ţări. După eliberarea Bulgariei de sub dominaţia otomană în 1878, totuşi, localnicii s-au mutat în masă la Gabrovo şi dezvoltarea culturală, economică şi socială a aşezării s-a oprit.

Legenda spune că Bojenţi a fost fondată în 1393 de un boier numit Bojana, care a scăpat cu familia din asediul capitalei Târnovo în timpul cuceririi otomane a Bulgariei. Refugiaţii s-au stabilit într-o zonă împădurită de pe versanţii nordici ai Lanţului Balcanic Central, pe malul unui mic râu.

Atmosferă unică

Comitetul de Stat pentru Construcţii şi Arhitectură a remarcat atmosfera unică din Bojenţi şi a decis să o desemneze rezervaţie istorică arhitecturală, efectivă la 6 septembrie 1964.

Repere arhitecturale de epocă minunate pot fi vizitate în Bojenţi. Casa Muzeu Baba Rayna este una dintre cele mai vechi supravieţuitoare din sat, construită în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. Casa Muzeu Dancio Popa, datând de la începutul secolului al XIX-lea, a aparţinut unuia dintre cei mai bogaţi negustori locali de lână şi piele. Acum găzduieşte o expoziţie etnografică din secolul al XIX-lea. Mengema este un atelier de purificare de ceară de albine, tot de la începutul secolului al XIX-lea. Şcoala Veche, construită în 1870, este folosită ca un loc pentru expoziţii temporare.

Biserica Sfântul Ilie Profetul a fost construită în 1839-1841 ca prima iniţiativă publică majoră a localnicilor. Proiectul a fost finanţat prin donaţii generoase în numerar şi în natură, inclusiv o casă şi un stup. Structura impresionantă este toată zidărie din piatră cu ziduri de 80 cm grosime. O clopotniţă înaltă de 17 m a fost adăugată în 1895. Interiorul are decoraţiuni generoase de sculpturi în lemn şi fresce.

Destinație turistică

Locaţia geografică şi clima fac din aceasta o staţiune atractivă şi o destinaţie turistică.

Vizitatorii pot fi cazaţi la şase case de oaspeţi, datate între secolele al XVIII-lea şi al XX-lea, cu toate facilităţile moderne şi 48 de paturi în total. Un magazin de cadouri este de asemenea disponibil.

Cea de-a 60-a aniversare a rezervaţiei va fi marcată de un concert de dans pentru copii şi folk susţinut de două ansambluri din Gabrovo la prânz în piaţa satului şi, seara, printr-un spectacol de teatru special - un proiect comun al Muzeului Bojenţi şi Teatrul Dramatic Racio Stoianov din Gabrovo.

Spectacolul vorbeşte despre poveşti adevărate, personalităţi legate de sat şi legende relevante pe fundalul patrimoniului arhitectural inimitabil, conform Agerpres.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel