Scenariu teribil. Cristian Diaconescu: E foarte posibilă o ”gestică” a Rusiei în R. Moldova. Vor testa dacă România strânge sprijin NATO pentru Chișinău

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică
EXCLUSIV

Fostul ministru de externe Cristian Diaconescu a discutat, la DCNews, despre situația geopolitică din vecinătatea României.

 

 

Cristian Diaconescu a prezentat, pentru DCNews, o radiografie a situației extrem de complicate de la granițele României.

Conflictul inițiat de Vladimir Putin a confirmat că Federația Rusă se dovedește o forță redutabilă în ceea ce privește componenta neconvențională a războiului hibrid.

Moscova a planificat și executat perfect loviturile malefice de destabilizare a Occidentului prin pârghiile energetice de care dispune.

Bogdan Chirieac: ”Am văzut că Rusia va obține, anul acesta, venituri record din vânzarea de gaze și petrol, 330 de miliarde de dolari, față de 240 de miliarde, anul trecut. Deci, 330 de milarde, bani cash”.

Cristian Diaconescu: ”Da, India, evident, încearcă să folosească acest moment, China, de asemenea. Practic, în acest moment, pe diverse paliere, se resimt consecințele crizei ucrainene în 96 de țări ale lumii, securitar, economic”.

Pe de altă parte, invazia Ucrainei a arătat lumii și o Rusie rămasă, din punct de vedere militar, în secolul trecut.

Bogdan Chirieac: ”Cred că Rusia nu va mai încerca pe viitor un război direct. Rusia a fost foarte bună în ceea ce experții numesc război hibrid - fake news, forțe speciale, dependență economică dură de resursele din F. Rusă. Cred că Federația Rusă nu va mai îndrăzni să atace cu tancul vreo țară din Europa, după ce a pățit în Ucraina”.

Cristian Diaconescu: ”Absolut de acord cu dumneavoastră. Mai mult, înțeleg că a fost un atac cyber în Estonia, un stat informatizat de sus până jos ”.

Republica Moldova, momentul adevărului pentru statutul României în NATO

Fostul înalt oficial român este de părere că Federația Rusă va folosi R. Moldova pentru a testa capacitatea de reacție a țării noastre și a Alianței, ”pentru a vedea cum statul NATO România se poziționează, în ce fel (se poziționează n.r.) celelalte state NATO și dacă România rămâne singură alături de R. Moldova”.

”Cred că Republica Moldova va fi atacată politic de F. Rusă. Da, cred că va fi atacată și nu avem niciun argument să nu fim alături de R. Moldova. Nu o spun dintr-o perspectivă ieftin-populistă, o spun dintr-o perspectivă strategică. Securitatea și stabilitatea României depind de securitatea și stabilitatea ale R. Moldova”, mai arată fostul ministru de externe.

Bogdan Chirieac: ”Cum facem să le dăm gaz moldovenilor. Rușii le-au tăiat gazul, iar R. Moldova nu are bani să cumpere gaz. Vorbim de cel mai sărac stat din Europa, un PIB de 7 miliarde de euro, ca să înțelegem cu ce ne confruntăm”.

Cristian Diaconescu: ”Dacă facem ca în 2014, când inauguram, în campanie electorală, conducta Iași-Ungheni și Transgaz constată după aceea că presiunea pe conductă e diferită... n-am răspuns. Dar trebuia atunci, că era 2014”, arată fostul ministru de externe.

Youtube video image

Gurile Dunării, o țintă strategică

Fostul ministru de Externe a explicat și de ce Rusia își dorește foarte mult să acapareze Odesa, dar și ce ar însemna asta pentru România.

"Pot să spun și să confirm, inclusiv din discuții bilaterale cu Lavrov și cu alții, Gurile Dunării reprezintă o țintă strategică pentru Federația Rusă de ani de zile. În momentul în care, într-adevăr, Odesa este zona cea mai sensibilă din acest punct de vedere... Ce are Odesa din punct de vedere militar deranjează foarte serios Federația Rusă. Din timpul celui de Al Doilea Război Mondial, are câteva zeci, poate câteva sute de kilometri de coridoare subterane, deci ideea de a debarca în Odesa presupune din partea Federației Ruse un efort militar foarte serios. Dar dacă Odesa, mai ales prin apropierea de Herson, dacă Odesa este preluată la un moment dat, situația poate fi deosebit de gravă. Cum să vă spun, a avea vase ale Federației Ruse spre Brațul Chilia, cred că ar fi, într-adevăr, o dezvoltare...", a explicat Cristian Diaconescu la DC NEWS.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel