Liderul german își asigură disponibilitatea de a tăia legăturile cu Moscova. Între timp, la Bruxelles, se caută un răspuns privind embargoul asupra țițeiului și măsurile antiinflație.
„Vom face Germania și Europa independente de energia rusă”. Promisiunea cancelarului german Olaf Scholz ajunge la Forumul Economic Mondial de la Davos.
"Pe frontul cărbunelui, practic se va face în toamnă. Ieșirea din petrol este programată pentru sfârșitul anului. Lucrăm foarte intens și la autonomia gazelor", a adăugat el, potrivit Europa Today.
Potrivit lui Scholz, „clima și energia sunt două domenii în care războiul lui Putin a arătat că am ajuns la un punct de cotitură evident”.
Bunăvoința Berlinului este demonstrată de modul în care guvernul a acordat „atenție cu o viteză fără precedent alternativelor precum gazul natural lichefiat și conexiunile sale”.
O referire la acordurile pe care Germania le stipulează în întreaga lume pentru a asigura aprovizionarea cu GNL și la întreprinderea construirii de terminale portuare pentru navele cu gaz lichefiat de care țara nu are în prezent.
În această tranziție accelerată „nu vom lăsa companiile singure, vom investi miliarde pentru transformarea verde a societății și economiei noastre”, a continuat cancelarul.
Acest angajament se referă și la neutralitatea climatică, la care Germania lucrează „cu forță și viteză pentru a genera 80% din energie din surse regenerabile și pentru a dezvolta o economie bazată pe hidrogen”, în conformitate cu recomandările Comisiei Europene.
Planul RePowerEU de la Bruxelles, care are ca scop abordarea dependenței energetice de Moscova, va fi discutat de Scholz și alți lideri ai UE la summitul european din 30-31 mai. Pe masă se află și propunerea unui plafon la prețul gazelor.
La începutul lunii mai, cancelarul Olaf Scholz a semnala în cursul audierii în Comisia pentru Afaceri Externe a Bundestagului, Camera inferioară a Parlamentului german, că intenţionează să continue contactele diplomatice cu Moscova.
"Vine un moment în care vor fi necesare din nou iniţiative diplomatice. Obiectivul este să oprim acest război teribil, cu un număr mare de victime, cu distrugeri imense şi fără sens", a argumentat purtătorul de cuvânt al Guvernului german, Steffen Hebestreit.
Reamintim că la începutul lunii aprilie, Scholz era de opinie că Putin este informat greșit despre războiul din Ucraina. Într-o podcast german despre politică, Scholz şi-a exprimat convingerea că „preşedintele rus nu este informat corect” şi că „propriile sale servicii îi ascund multe adevăruri”, de exemplu „numărul soldaţilor ruşi care au murit în război”.