Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" îi invită pe copiii cu vârste cuprinse între 9 şi 14 ani să păşească în fascinanta lume a cunoaşterii ştiinţifice, ghidaţi de specialiştii Muzeului.
Timp de 7 săptămâni, între 19 iunie şi 4 august 2023, tinerii naturalişti care vor urma cursurile Şcolii de Vară de la Antipa vor fi implicaţi în activităţi de cunoaştere şi de ocrotire a naturii, prin întâlniri directe cu cercetătorii care lucrează în Muzeu. În această perioadă, vom organiza 7 module speciale care vor avea loc de luni până vineri, între orele 10:15 şi 12:15, atât în Sălile Atelier cât şi în grădina Muzeului şi parcurile din Bucureşti.
Iată ce vor putea învăţa copiii participând la Şcoala de Vară de la Antipa:
Modul 1: 19 - 23 iunie 2023
Ora păsărilor (coordonator: Dr. Andrei Ştefan)
Vă invităm la "Ora păsărilor", primul modul al Şcolii de Vară de la Antipa! Timp de o săptămână, între 19 şi 23 iunie 2023, vom vorbi despre păsări, vom învăţa să le identificăm, le vom observa cuiburile, ouăle şi le vom asculta cântecele! Cu paşi uşori prin tufişuri, cu binoclul la ochi şi determinatorul în mână, vom descoperi apoi speciile de păsări care împart oraşul cu noi.
Ca să ne bucurăm pe deplin de prezenţa păsărilor de lângă noi, trebuie să le cunoaştem: vom descoperi împreună cu coordonatorul cursului, Dr. Andrei Ştefan, cercetător ştiinţific al Muzeului, cele mai comune dintre păsările care-şi fac cuiburile lângă casa noastră, în parcul sau pădurea din apropiere ori pe lacurile sau bălţile din Bucureşti, vom vorbi despre cum îşi fac cuiburile şi cum învaţă să zboare. Vom vedea cum ciocul este adaptat pentru diferitele tipuri de hrană pe care o mănâncă şi ce ne pot spune picioarele lor despre mediul de viaţă.
Cursul se desfăşoară atât în grădina Muzeului cât şi în parcuri vecine din Bucureşti. Voi trebuie să veniţi cu bucurie şi cu dorinţa de a învăţa, iar noi vă întâmpinăm cu entuziasm, dragoste de natură plus echipamentul de care aveţi nevoie "la păsărit".
Modul 2: 26 - 30 iunie 2023
Natura la microscop (coordonatori: Dr. Ana-Maria Krapal, Dr. Rozalia Motoc, Drd. Alexandra-Florina Popa, Drd. Andreea-Maria Brezeanu)
O parte din tainele ascunse ale naturii vor fi dezvăluite în săptămâna 26 - 30 iunie 2023 celor care vor dori să privească "Natura la microscop". Folosind instrumente ştiinţifice din propriul laborator, Dr. Ana-Maria Krapal, Dr. Rozalia Motoc, Drd. Alexandra-Florina Popa şi Drd. Andreea-Maria Brezeanu, coordonatorii acestui curs, vor dezvălui copiilor aspecte inedite din misterioasa lume a vietăţilor microscopice şi a structurilor mărunte din natură.
Micii naturalişti vor afla cu această ocazie că, pentru a cerceta lumea din jurul lor, lentilele unui microscop pot fi un ajutor nepreţuit, adevăraţi "ochi magici" ai cercetătorilor. Din libertatea de a explora vine dorinţa de a învăţa şi astfel cursanţii noştri vor avea posibilitatea de a analiza în cele mai mici detalii organismele care îi înconjoară, descoperind lumea minusculă a creaturilor şi a plantelor din grădină. Lucrările practice realizate împreună în timpul acestei săptămâni a Şcolii de Vară îi vor ajuta pe copii să înţeleagă cum "funcţionează" natura, iar la sfârşitul acestui modul, vor privi lumea cu alţi ochi!
Modul 3: 3 - 7 iulie 2023
Planeta insectelor (coordonator: Andreea Cătălina Drăghici)
Printr-o varietate de activităţi practice şi excursii interactive pe teren, "Planeta insectelor", cel de-al treilea modul al Şcolii de Vară de la Antipa îi va învăţa pe copii cât de uimitoare şi valoroase sunt cu adevărat insectele. Îndrumaţi de Andreea Cătălina Draghici, specialist al muzeului, micii entomologi vor câştiga experienţă în ştiinţă şi practica de laborator şi vor înţelege mai profund relaţia deosebit de importantă dintre oameni şi insecte.
Copiii vor afla că insectele furnizează multiple servicii utile pentru oameni şi mediu, sunt sursă de hrană pentru diverse organisme precum păsările, sau sunt experţi în salubritate prin curăţarea deşeurilor organice sau din plastic. Insectele prădătoare sau parazite contribuie la menţinerea echilibrului natural în timp ce alte insecte sunt recunoscute în domeniul artei, fiind plăcute simţurilor.
Modul 4: 10 - 14 iulie 2023
Un stil de viaţă popular în lumea animală - Parazitismul (coordonatori: Dr. Costică Adam, Dr. Ioana Cristina Constantinescu şi Drd. Angel Gabriel Irimia)
Între 10 şi 14 iulie 2023 vă invităm să exploraţi împreună cu Dr. Costică Adam, Dr. Ioana Cristina Constantinescu şi Drd. Angel Gabriel Irimia, lumea ascunsă a paraziţilor! În modulul "Un stil de viaţă popular în lumea animală - Parazitismul" vom descoperi prin jocuri, prezentări şi discuţii cu specialiştii Muzeului tainele căpuşelor, puricilor, ţânţarilor, teniilor, limbricilor, oxiurilor precum şi ale multor altor creaturi, vom explora lumea ascunsă a acestor uimitoare animale şi vom afla cât de diverse şi de ingenioase sunt modurile de adaptare la viaţa de parazit.
Cât de mare este diversitatea speciilor de paraziţi, cum arată dacă îi privim la microscop, cum unii reuşesc să treacă neobservaţi de animalele pe care le parazitează şi dacă într-adevăr paraziţii îşi merită "bunul" renume pe care îl au sunt câteva dintre întrebările la care veţi putea găsi răspuns participând la modulul "Un stil de viaţă popular în lumea animală - Parazitismul".
Modul 5: 17 - 21 iulie 2023
Necuvântătoarele din umbra omului - mamiferele domestice (coordonator: Drd. Angel Gabriel Irimia)
Modulul "Necuvântătoarele din umbra omului", susţinut de Drd. Angel Gabriel Irimia, medic veterinar, dezvăluie celor interesaţi lucruri noi şi interesante despre mamiferele domestice cu care suntem atât de familiarizaţi: câinele, pisica, iepurele, dar şi despre cele din gospodăria de la ţară - vaca, oaia, porcul şi chiar şi cele de pe meleaguri îndepărtate, cu iz exotic, precum cămila, lama, renul sau yakul.
Ştiaţi că prima specie domesticită de om a fost câinele acum mai bine de 15.000 de ani? Sau că în antichitate s-a pierdut un război din cauza unor pisici? Poate v-ar interesa să descoperiţi că în Evul Mediu declinul unei civilizaţii înfloritoare s-a datorat şi prezenţei calului în armata cuceritorilor! Unde şi cum, vom afla doar pe parcursul acestui modul.
Modul 6: 24 - 28 iulie 2023
Animale ocrotite (coordonator: Dr. Alexandru Iftime)
Se discută mult despre necesitatea de a proteja speciile de animale, dar ce specii sunt protejate în România - şi la nivel mondial? Pe ce criterii se stabileşte aceasta? În ce constă această ocrotire şi cum putem ajuta aceste specii? Aceste aspecte - şi multe altele - vor fi discutate şi descoperite în cadrul modulului "Animale ocrotite" din cadrul Şcolii de Vară de la Antipa. Participanţii vor afla ce specii de animale sunt ocrotite de lege, cum să le recunoască şi să le protejeze în natură, de la vietăţi binecunoscute şi spectaculoase precum balena albastră sau tigrul siberian la peştişori întâlniţi doar în România, precum aspretele sau roşioara de Peţea. Vor învăţa care sunt necesităţile acestor specii şi ce putem face pentru ele - şi pentru a reduce impactul activităţilor noastre asupra naturii.
Modul 7: 31 iulie - 4 august 2023
Raci, crabi, crevete şi alte vedete (coordonatori: Dr. Ana-Maria Petrescu şi Drd. Maxim-Jean Bâlcu)
Prin izvoare, lacuri, peşteri, mlaştini şi galerii în nisip, oriunde există un ochi de apă şi hrană din abundenţă, vom întâlni aceşti cavaleri în armură, cu antene precum halebardele şi abilităţile unui înotător olimpic. Nu de multe ori am stat la umbra unui copac, lângă o apă frumos curgătoare, neştiutori de lumea bogată ce sălăşluieşte în adâncimile întunecate.
Cu ajutorul cercetătorilor pasionaţi vom învăţa despre rolul crustaceelor ca sursă importantă de hrană, despre frumuseţea lor ce depăşeşte de multe ori rolurile decorative din acvaristică, precum şi importanţa lor culturală. Portretizaţi ca întruchipări ale celui rău sau întâlniţi pe stemele oraşelor, racii sunt poate printre cele mai cunoscute grupe de crustacee din lume. Numărul total al crustaceelor marine poate fi estimat la aproape zece milioane. Dintre acestea foarte puţine sunt cunoscute în prezent. Ce detalii ale biologiei lor le face să devină printre cele mai adaptate la aceste medii de viaţă, dar şi potenţialul unora de a deveni specii invazive, la toate aceste întrebări vom încerca să răspundem împreună.
Împreună cu Dr. Ana-Maria Petrescu şi Drd. Maxim-Jean Bâlcu, coordonatorii acestui modul, cursanţii vor petrece o săptămână pe tărâmul subacvatic plin de animale misteriose adaptate la această viaţă. Vom cerceta şi vom afla informaţii despre aceste vieţuitoare cu carapace şi antene, ce trăiesc în abisul oceanelor, dar şi în Marea Neagră.
Înscrierea copiilor la Şcoala de Vară 2023 la Antipa se face prin formularul https://antipa.ro/rezervari, în limita a maximum 15 locuri/grupă.
Programările se vor face în ordinea înscrierii, în limita locurilor disponibile, iar costul de participare este de 260 lei/modul/participant sau 490 lei/ 2 module/participant.