Scurgerile de gaz din conductele Nord Stream nu ar fi o întâmplare. NATO vorbește despre un sabotaj

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Scurgerile de gaz din conductele Nord Stream nu ar fi o întâmplare. NATO vorbește despre un sabotaj / Foto: Captură video The Guardian
Scurgerile de gaz din conductele Nord Stream nu ar fi o întâmplare. NATO vorbește despre un sabotaj / Foto: Captură video The Guardian

NATO consideră scurgerile de gaz din conductele Nord Stream drept acte de sabotaj.

Scurgerile de gaz din conductele Nord Stream nu ar o coincidență. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a vorbit miercuri despre posibile acte de sabotaj şi a menţionat că a discutat cu ministrul Apărării danez despre protejarea infrastructurii esenţiale în ţările membre ale Alianţei, transmite Agerpres, citând Reuters.

Am discutat despre sabotaj asupra conductelor Nord Stream cu ministrul Apărării Morten Bodskov, a scris Stoltenberg pe Twitter.

La rândul său, ministrul danez al Apărării a spus miercuri că există motive de îngrijorare privind situaţia securităţii în regiunea Mării Baltice.

Rusia are o prezenţă militară semnificativă în regiunea baltică şi ne aşteptăm ca ea să-şi continue zăngănitul armelor, a declarat Bodskov.

Seismologii au înregistrat explozii puternice



Trei scurgeri de gaz din conductele Nord Stream 1 şi 2 ce leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică au fost semnalate în zonele economice exclusive ale Danemarcei şi Suediei, în apropierea insulei daneze Bornholm.

Seismologii din Danemarca şi Suedia înregistraseră luni explozii puternice în zona respectivă.

Livrările de gaz prin conducta Nord Stream 1 au fost oprite de Rusia luna aceasta, iar noul gazoduct Nord Stream 2 nu a fost dat în exploatare în urma sancţiunilor europene impuse Rusiei după începerea agresiunii militare contra Ucrainei. Deşi scoase din funcţiune, cele două conducte au rămas pline cu gaz. 

Kremlinul șantajează Europa prin intermediul crizei energetice. Adrian Mitroi: Părerea mea este că avem o singură soluție

Analistul economic Adrian Mitroi a analizat variantele pe care le are la dispoziție Uniunea Europeană, în fața șantajului energetic pe care Kremlinul mizează, în încercarea de a negocia cu Ucraina sub termenii proprii.

„Uniunea Europeană s-a încurcat în numărul de sancțiuni, dar și în embargouri. Embargoul la cărbune rusesc a fost în august, mai urmează unul în noiembrie și unul în decembrie, cele pe țiței și pe gaz. Părerea mea este că avem o singură soluție. Avem nevoie de măsuri semnificative de sprijin pentru IMM-uri și pentru populație, de ordinul a câtorva procente solide de deficit. Avem nevoie de un punct de inflexiune asupra modului în care privim deficitele substanțiale, cu două cifre, în toată Europa.

Atenție, Băncile Centrale trebuie să pivoteze dobânzile imediat înapoi, pentru că își pot permite, ca să facă finanțarea acestor deficite mai ușoare. Aceasta este singura soluție - creșterea deficitelor în țările europene, cu cel puțin câteva procente, pentru protejarea celor vulnerabili peste această iarnă dificilă. Nu poți să lași costurile exorbitante în marje de profit. Trebuie să protejezi IMM-urile și populația vulnerabilă cu măsuri substanțiale, macroeconomice, la nivelul întregii Uniuni, cu prețul acestor deficite care pot fi amortizate de băncile centrale prin controlul dobânzilor.

Aceasta este soluția pe care politicienii nu o vor accepta în acest moment, ci doar peste 6 luni. Noi, analiștii economici, vorbim acum despre soluții, dar lor le vor trebui 6 luni să pună în aplicare soluțiile găsite de noi. Este, într-adevăr, o soluție greu digerabilă economic, e greu să vinzi această măsură. Dar dacă ar accepta soluția repede și eficient, la nivelul întregii Uniuni, atunci ai putea să te protejezi în această iarnă teribilă de răutatea și de arma energetică a adversarului fără scrupule pe care îl avem în Rusia.” , susține profesorul Adrian Mitroi, pentru DC News. Vezi mai mult AICI.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel