Administrația Biden se pare că a strâns suficiente dovezi pentru a putea cataloga crimele săvârșite de Rusia în Ucraina drept genocid, ce mai gravă crimă împotriva umanității.
"Da, l-am numit genocid pentru că a devenit din ce în ce mai clar că Putin încearcă pur şi simplu să elimine ideea de a putea fi ucrainean şi dovezile sunt tot mai multe", a declarat Biden reporterilor.
El a adăugat: "Îi vom lăsa pe avocaţi să decidă la nivel internaţional dacă se califică sau nu, dar mie aşa mi se pare, cu siguranţă", potrivit Reuters.
Anterior, Biden l-a numit în repetate rânduri pe preşedintele rus Vladimir Putin un criminal de război, dar nu a declarat că Rusia a comis un genocid în Ucraina.
"Bugetul familiilor voastre, capacitatea voastră de a vă umple rezervorul, nimic din toate acestea nu ar trebui să depindă de faptul că un dictator declară război şi comite un genocid la o jumătate de lume distanţă", a declarat Biden la un eveniment din Iowa privind preţurile la carburanţi.
Conform dreptului internaţional, genocidul reprezintă exterminarea intenționată, în totalitate sau parţial, a un grup naţional, etnic, rasial sau religios.
Genocidul, considerat cea mai gravă crimă împotriva umanității, a fost folosit pentru prima dată pentru a descrie Holocaustul nazist.
De la sfârşitul Războiului Rece, Departamentul de Stat a folosit în mod oficial termenul de şapte ori, scrie Reuters, citat de mediafax. Acestea au fost pentru a descrie masacrele din Bosnia, Rwanda, Irak şi Darfur; atacurile Statului Islamic asupra Yazidiţilor şi a altor minorităţi; tratamentul aplicat de China uigurilor şi a altor musulmani şi, anul acesta, cu privire la persecuţiile armatei din Myanmar împotriva minorităţii Rohingya.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a mulţumit într-un tweet, preşedintelui american Joe Biden pentru că a folosit cuvântul "genocid" pentru a descrie invazia rusă în Ucraina.
"Cuvinte adevărate ale unui lider adevărat. A numi lucrurile pe nume este esenţial pentru a ţine piept răului. Suntem recunoscători pentru asistenţa americană oferită până acum şi avem nevoie urgentă de mai multe arme grele pentru a preveni alte atrocităţi ruseşti" a scris Zelenski, potrivit CNN.
Fostul ministru de externe remarcă ezitarea rușilor de a accepta o anchetă internațională privind evenimentele relatate în presă.
”Dacă tot sunt contradictorii punctele de vedere, (Putin n.r.) să accepte anchetă internațională, o inspecție independentă”, spune Diaconescu.
În opinia acestuia, faptele rușilor pot fi catalogate ca genocid pentru că nu a fost o acțiune întâmplătoare, ci, așa cum arătau și rapoartele serviciilor de informații americane, este vorba de fapte premeditate.
”Răspunderea între crimă și genocid ține de modul de decizie. Fie am avut la Bucea o unitate militară care a luat-o razna, ceea ce Antony Blinken, invocând informațiile serviciilor de informații, a spus că nu e cazul. Fie am avut o decizie luată la un anumit nivel.
Convenția de la Geneva și dreptul umanitar spun așa: o crimă este genocid când o astfel de decizie este luată orientat spre producerea unui efect de tipul celui de la Bucea sau tu, decident, știai că se întâmplă și nu ai luat măsuri de a opri o astfel de faptă abominabilă”, arată Cristian Diaconescu.