A fost punctul culminant al vinovăției și al regretului pe care l-am simțit în cei 27 de ani de muncă în poliție, a subliniat el.
Șeful poliției prefecturii în care fostul prim-ministru japonez Shinzo Abe a fost ucis a declarat că „își asumă responsabilitatea” pentru lipsa de securitate care a dus la asasinarea sa.
Șeful poliției din prefectura Nara, Tomoaki Onizuka, a declarat sâmbătă, la o conferință de presă, că personalul de securitate al lui Abe a urmat planul aprobat al lui Onizuka.
- După ce primul raport al incidentului a sosit la ora 11:30 și când a fost descoperită situația, a fost culmea vinovăției și regretul pe care l-am simțit în cei 27 de ani de muncă în poliție - a spus el.
- Simt greutatea responsabilității mele - a adăugat Onizuka, sunând profund emoționat.
Asasinarea fostului premier japonez Shinzo Abe de la mică distanță, la un miting de campanie de vineri, a ridicat problema securității politicienilor într-o țară în care violența politică și incidentele armate sunt extrem de rare.
Oficialii japonezi călătoresc de obicei cu mai puțină securitate decât omologii lor din SUA și din alte țări care au rate mai mari de violență.
Abe, în vârstă de 67 de ani, se afla la un miting în orașul de vest Nara, făcând campanie pentru candidații Partidului Liberal Democrat (LDP), când a fost împușcat de un bărbat înarmat de la o distanță de trei metri.
Polițiștii au arestat un bărbat de 41 de ani care a tras cu un revolver de casă și ulterior a mărturisit crima.
Un oficial al poliției locale le-a spus reporterilor că vor investiga dacă securitatea este adecvată.
Nippon Television, citând poliția din Nara, a raportat că Abe era păzit de un singur ofițer de poliție înarmat specializat din Tokyo și alți câțiva ofițeri de poliție locală.
Abe a fost împușcat mort într-o intersecție din fața unei stații de tramvai în timp ce vorbea cu sute de oameni și în timp ce mașini și dube treceau în spatele lui. Atacatorul a apărut chiar în acel moment.
Mai mulți comentatori au spus că securitatea fostului premier ar fi trebuit să fie mai numeroasă.
„Oricine l-ar fi putut împușca de la o distanță apropiată”, a spus Masazumi Nakajima, un fost detectiv de poliție. „Cred că securitatea a fost slabă”.
„Persoana protejată trebuie să fie acoperită din toate părțile”, spune Koichi Ito, specialist în asigurări. „Dacă nu este făcut bine, nu este bine”.
Asasinarea lui Abe este primul asasinat al unui fost sau actual prim-ministru japonez de pe vremea militarismului dinainte de război din anii 1930. Prim-ministrul Tsuyoshi Inukai a fost asasinat în 1932 de un ofițer de marină radicalizat.
Anul trecut, în Japonia au avut loc doar zece incidente armate, dintre care doar unul a fost fatal, potrivit datelor poliției naționale.
Toate partidele majore au suspendat campania după vestea asasinarii lui Abe.