Sunt câteva semne prin care organismul îţi spune că eşti stresat.
Stresul ia o amploare din ce in ce mai mare peste tot in lume, iar statisticile arata rezultate ingrijoratoare: sase din zece angajati experimenteaza o crestere a stresului la locul de munca, unul din trei adulti se simte stresat in fiecare zi, iar tinerii sufera din cauza stresului mai mult decat generatiile precedente.
Stresul a fost corelat cu aparitia afectiunilor cardiace, a problemelor pielii, a tulburarilor de somn, a anxietatii si a depresiei. Realizarea adevaratului potential si succesul in viata depind in mare masura de abilitatea noastra de a ne adapta unui mediu stresant, iar solutia nu este intotdeauna aceea de a evita factorii de stres, ci de a invata sa ne adaptam la acestia pentru a continua sa facem lucrurile pe care le dorim.
Stresul psihic prelungit poate produce intr-o persoana atat schimbari comportamentale si cognitive, cat si reactii emotionale fiziologice, iar intensitatea si frecventa acestora variaza in functie de persoana. Lista de mai jos nu este exhaustiva, insa ofera o imagine sugestiva asupra celor mai frecvente simptome si atrage atentia asupra importantei de a le identifica inainte ca stresul cronic sa afecteze grav organismul, potrivit catena.ro.
pofta de mancare mai mare sau mai mica decat de obicei;
nevoie de somn mai mare sau mai mica decat de obicei;
izolare fata de cei din jur;
amanarea sarcinilor sau neglijarea responsabilitatilor;
refugiul in alcool, tigari sau droguri pentru relaxare
capatarea unor ticuri nervoase.
anxietate, depresie;
iritabilitate sau furie;
senzatie ca esti coplesit;
senzatie ca esti izolat.
tulburari de memorie;
putere scazuta de concentrare
viziune negativa asupra vietii;
ganduri anxioase;
ingrijorare permanenta.
dureri de cap, dureri de piept;
palpitatii;
raceli frecvente;
diaree sau constipatie;
greata si ameteli;
pierderea apetitului sexual.