Semnul din jurul ochiilor care îți arată că ai probleme cu ficatul. Poate să indice o boală hepatică gravă

Autorul articolului: Romina Baluta |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Sursa foto: unsplash, autor Amanda Dalbjörn
Sursa foto: unsplash, autor Amanda Dalbjörn

A avea un ficat sănătos este o parte integrantă a menținerii stării tale de bine generale. Cu toate acestea, din păcate, 5,5 milioane de americani trăiesc în prezent cu boli hepatice cronice sau ciroză, spune American Liver Foundation - un număr care include multe persoane care nu își dau seama că au o problemă.

Potrivit Clinicii Mayo, "boala hepatică nu provoacă întotdeauna semne și simptome vizibile", ceea ce îi permite să treacă neobservată atât de pacienți, cât și de medici. De aceea, este atât de important să cunoașteți simptomele unei probleme hepatice în cazul în care acestea apar. Pe lângă simptomele hepatice mai tradiționale, cum ar fi icterul, durerile abdominale, umflarea picioarelor, mâncărimi ale pielii și altele, Clinica Cleveland spune că există un simptom la care ar trebui să fiți atenți în jurul ochilor. Experții lor avertizează că, dacă observați acest simptom special, există o mare probabilitate ca ficatul să fie de vină.


Dacă observați pete de placă în jurul ochilor, mergeți la un control al ficatului

Dacă observați depuneri de plăci galbene sub pielea din apropierea ochilor, experții spun că ați putea demonstra un semn de boală hepatică. Afecțiunea este cunoscută sub numele de xantelasmă: depozite de colesterol sub piele despre care se crede că sunt rezultatul unui nivel ridicat de colesterol și al unui metabolism lipidic dereglat.
Mai multe forme de boli hepatice pot duce la dereglări ale metabolismului lipidic, dar un raport din 2009 al Cleveland Clinic Journal of Medicine (CCJM) indică în mod specific boala hepatică colestatică drept cel mai frecvent vinovat în cazurile de xantelasmă. "Studiile sugerează că nivelul total al colesterolului din plasmă este ridicat la până la 50 la sută dintre pacienții cu funcție hepatică compromisă", se arată în raportul CCJM. "Până la jumătate dintre cei cu xantelasmă au colesterolul ridicat", adaugă Academia Americană de Oftalmologie (AAO), potrivit bestlife.com 


Acesta poate semnala și alte condiții periculoase

Deși xantelasma este cel mai frecvent asociată cu afecțiuni hepatice, Academia Americană de Oftalmologie notează că și alte organe pot fi compromise atunci când sunt prezente aceste leziuni. "Xantelasma poate semnala faptul că se acumulează colesterol în vasele de sânge. Acest lucru blochează fluxul sanguin și poate duce la un accident vascular cerebral sau la un atac de cord", se arată pe site-ul AAO.

De fapt, un studiu din 2011 publicat în British Medical Journal (BMJ) a constatat că bărbații cu vârste cuprinse între 70 și 79 de ani care au dezvoltat xantelasma au avut un risc cu 12% mai mare de boli de inimă decât bărbații care nu au dezvoltat-o, independent de alți factori de risc, cum ar fi obezitatea și colesterolul ridicat. Din acest motiv, ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră nu numai despre sănătatea ficatului, ci și despre întreaga gamă de semnificații posibile din spatele acestor leziuni.


Iată cum să recunoști acest simptom

Leziunile sunt, de obicei, plate sau ușor crescute, de culoare albă sau galbenă. Ele apar cel mai frecvent direct sub ochi sau deasupra acestora, pe pleoape - de obicei, își au originea în colțurile interioare ale zonei oculare. Umflăturile tind să fie nedureroase și moi, cu margini bine definite, iar uneori cresc în formă de tub, mai degrabă decât să apară ca pete individuale. Raportul CCJM notează că aceste semne "se pot mări în decursul săptămânilor".


Tratamentele sunt disponibile pentru xantelasma

Dacă medicul dumneavoastră confirmă că aveți xantelasma, există două modalități principale prin care puteți lupta împotriva acestui simptom. În primul rând, va trebui să tratați hiperlipidemia care stă la baza bolii - adică acumularea de colesterol în sânge - cu ajutorul unor medicamente pentru scăderea colesterolului.

Apoi, puteți lucra cu un dermatolog pentru a minimiza apariția leziunilor în sine, spune AAO. "Xantelasma nu dispar de la sine. Ele au tendința de a rămâne de aceeași dimensiune sau de a se mări", explică organizația de sănătate. Experții lor notează că unele dintre posibilele opțiuni de tratament cosmetic pot include chirurgia cu laser, crioterapia, "chirurgia tradițională pentru îndepărtarea și repararea pielii", chirurgia cu ace electrice sau peelingurile chimice. Cu toate acestea, ei notează că xantelasma poate reveni după o intervenție chirurgicală dacă rămâne cauza de bază.

Vorbiți cu medicul dumneavoastră acum dacă observați acest simptom ciudat al pielii.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel