Serialul fenomen ''Squid Game'' se întoarce, în plin haos politic în Coreea de Sud

Autorul articolului: Dana Mihai |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Foto: captură Netflix /Serialul fenomen ''Squid Game'' se întoarce, în plin haos politic în Coreea de Sud
Foto: captură Netflix /Serialul fenomen ''Squid Game'' se întoarce, în plin haos politic în Coreea de Sud

Premiera sezonului 2 al serialului fenomen sud-coreean "Squid Game" are loc luni, viziunea sa distopică asupra societăţii urmând să aibă o rezonanţă deosebită după o efemeră proclamare a legii marţiale care a aruncat Coreea de Sud în haos politic, informează AFP.

"Este extrem de regretabil şi de exasperant (...) ca întreaga naţiune să nu poată dormi din cauza unor circumstanţe atât de absurde", a declarat luni Hwang Dong-hyuk, regizorul şi creatorul "Squid Game", în cadrul unei conferinţe de presă la Seul.

Cu şase zile înainte, preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol proclamase legea marţială în timpul nopţii, însă a fost nevoit să dea înapoi şase ore mai târziu, după ce 190 de deputaţi au reuşit să voteze împotriva măsurii sale, în timp ce soldaţi înarmaţi încercau să-i evacueze din Parlament, unde se reuniseră de urgenţă.

De atunci, Yoon a scăpat la limită de o moţiune de destituire, dar este presat să demisioneze de propriul său partid, care încearcă să guverneze în locul său. Opoziţia denunţă o "a doua lovitură de stat" şi a promis să încerce din nou sâmbătă să-l destituie pe preşedinte, în timp ce se prefigurează manifestaţii masive.

Distopia, centrată pe o societate violentă, măcinată de dezbinare şi inegalităţi, revine astfel într-un context de tensiuni reale în Coreea de Sud. Premiera mondială a sezonului 2 este programată pentru 26 decembrie.

Serialul produs de Netflix, cel mai vizionat program din catalogul său, este considerat una dintre creaţiile sud-coreene care au contribuit cel mai mult la transformarea ţării într-un gigant cultural, alături de filmul premiat cu Oscar "Parasite" şi de trupa de K-pop BTS.

Înainte de premiera oficială, Hwang Dong-hyuk s-a declarat "descurajat" din cauza evenimentelor recente.

"Sud-coreenii au fost nevoiţi să iasă în stradă şi vor petrece restul anului în anxietate, frică şi depresie", a subliniat cineastul.

Sezonul 2 va introduce mai multe personaje noi, inclusiv un "expert în criptomonede" profund îndatorat şi o persoană transgender care nu îşi poate permite operaţia de tranziţie.

Protagonistul Seong Gi-hun va fi din nou prezent, interpretat de vedeta sezonului 1, Lee Jung-jae. Acţiunea noilor episoade are loc loc la trei ani după victoria sa finală în "jocul calamarului", care dă şi numele serialului. Seong Gi-hun este hotărât acum să-i doboare pe organizatorii acestei competiţii care constă din mai multe probe extrem de violente şi mortale.

Sezonul 1, lansat în 2021, a dat un impuls major "hallyu"-ului, răspândirea rapidă a culturii sud-coreene, iniţiată în 2012 de succesul mondial al piesei "Gangnam Style", a cântăreţului Psy.

Însă, într-un comunicat, peste 3.000 de cineaşti sud-coreeni au afirmat că Yoon a pus grav în pericol ascensiunea culturală a ţării lor.

"'Hallyu' s-a prăbuşit în abisuri din cauza preşedintelui", au denunţat aceşti profesionişti duminică, printre aceştia numărându-se Bong Joon-ho, regizorul peliculei "Parasite".

Primul sezon al serialului a fost inspirat - destul de liber - de reprimarea unei greve din 2009 a angajaţilor producătorului auto Ssangyong Motor (redenumit KGM). Circa 30 de persoane au murit după înăbuşirea mişcării, unele sinucigându-se, altele, din cauza bolilor.

Primul sezon a acumulat 330 de milioane de vizualizări, potrivit Netflix. Pentru regizorul Hwang Dong-hyuk, acest triumf se datorează "legăturilor" serialului cu "societatea în care trăim".

În sezonul al doilea, spectatorii vor putea în continuare "să găsească scene legate de conflictele absurde, de diviziunile şi de tulburările care apar în ţară şi în lume", a dat asigurări regizorul.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel