În data de 15 august, atât creștinii ortodocși, cât și cei catolici sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului, cunoscută și sub denumirea de Sfânta Marie Mare. Această zi este marcată de numeroase tradiții și obiceiuri religioase.
Ce sărbătorim de Adormirea Maicii Domnului
Adormirea Maicii Domnului este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin ortodox. Pe 15 august, creștinii sărbătoresc trecerea Fecioarei Maria în Împărăția Cerurilor.
Potrivit scrierilor bisericești, Fecioara Maria și-a trăit ultimii ani într-o casa care se afla în Grădina Ghetsimani, localizată între Efes și Seljuk. În tradiția ortodoxă se spune că Fecioara Maria a mai trăi 11 ani după ce Domnul Iisus Hristos s-a înălțat la ceruri.
Fecioara Maria a fost înștiințată de Sfântul Gavriil că se apropie momentul să treacă la cele veșnice. Astfel, Fecioara Maria s-a așezat în casa ei din Grădina Ghetsimani, pe un pat și a așteptat mutarea către Împărația Cerurilor.
Tradiția spune că Sfinții Apostoli au fost chemați să-și ia rămas bun de la Fecioara Maria, dar Apostolul Toma nu a putut să vină și aceștia au decis să închidă mormântul. După câteva zile, când s-a întors Apostolul Toma, i-a rugat pe frații lui să deschidă mormântul pentru a o vedea ultima dată pe Sfânta Maria.
În momentul în care apostolii au deschis mormântul, au observat că acesta era gol și și-a dau seama imediat că Maica Domnului a fost luată în Împărăția Cerurilor.
De ce nu se urează la mulți ani de Sfânta Maria Mare
Conform credinței ortodoxe și catolice, pe 15 august are loc Adormirea Maicii Domnului, care nu este întocmai un motiv de sărbătoare, tocmai de aceea, nu se urează „la mulți ani”.
Cei care vor să transmită urări o pot face pe 8 septembrie, atunci când creștinii sărbătoresc Sfânta Marie Mică, cunoscută în calendarul ortodox ca Nașterea Sfintei Marii.
Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mare
În perioada Sfintei Marie Marii, în fiecare colț al țării, credincioșii păstrează o varietate de tradiții și obiceiuri adânc înrădăcinate.
În dimineața zilei dedicate Sfintei Maria, oamenii se îndreaptă către biserici pentru a lua parte la slujbele religioase și pentru a organiza mese festive în memoria celor decedați.
În conformitate cu tradiția specifică Transilvaniei, femeile măritate se trezesc imediat ce primele raze ale soarelui luminează cerul și aduc cu ele la biserică struguri, prune și faguri de miere. Aceste ofrande sunt sfințite de preoți și ulterior împărțite celor prezenți.
Ulterior, femeile se îndreaptă către cimitir pentru a tămâia și cinsti mormintele rudelor decedate.
În alte regiuni ale țării, ciobanii coboară oile de la pășunat și schimbă pălăria cu căciula, semnificând astfel trecerea de la vară la toamnă.
S-a transmis din generație în generație că dacă fetele poartă pe cap planta numită "năvalnic" în această zi, vor atrage pețitori.
Tradiția afirmă că înflorește un semn de lungime al toamnei în funcție de faptul dacă trandafirii înflorește în ziua Sfintei Maria.
Fetele nemăritate adună flori pe care le așează apoi la icoanele din biserică, acest gest fiind încredințat pentru a se proteja de boli și necazuri.