Sfânta Maria Mică 2023: Tradiții și obiceiuri

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Ce trebuie să faci de Sfânta Parascheva /Foto: Pexels @Alexandr Podvalny
Ce trebuie să faci de Sfânta Parascheva /Foto: Pexels @Alexandr Podvalny

În fiecare an, la data de 8 septembrie, creștinii ortodocși celebrează Nașterea Maicii Domnului, un eveniment cunoscut și sub denumirea de Sfânta Marie Mică. Această zi semnificativă marchează începutul recoltării strugurilor și este considerată, în tradiția populară, ca un moment propice pentru femeile care doresc să devină mame sau pentru cei care caută să se căsătorească. În același timp, Sfânta Maria Mică, în anul 2023, marchează și începutul noului an bisericesc, care începe la 1 septembrie.

Nașterea Maicii Domnului, denumită și Sfânta Maria Mică, reprezintă un punct astronomic distinct între vara și toamna calendaristică. De asemenea, această sărbătoare marchează începutul unor activități tradiționale, cum ar fi recoltarea plantelor și fructelor cu proprietăți vindecătoare, bătutul nucilor, culesul viilor, și semănatul grâului, orzului și secarei de toamnă.

În conformitate cu învățăturile Bisericii, Nașterea Maicii Domnului a avut loc în "plinirea vremii," într-un moment în care omenirea aștepta și era pregătită pentru venirea Mântuitorului, care urma să o elibereze de păcat și decădere. Pentru a îndeplini acest scop, era necesară o fecioară pură care să nască Fiul lui Dumnezeu, și această misiune i-a fost încredințată Sfintei Fecioare Maria.

Conform obiceiurilor tradiționale, în ziua Sfintei Maria Mică, se evită treburile gospodărești precum spălatul rufelor și curățenia în casă, pentru a preveni atragerea energiilor negative. Această zi este cunoscută pentru faptul că rugăciunile femeilor care doresc să devină mame sau care sunt însărcinate sunt ascultate în mod special, iar Maica Domnului este venerată ca un sprijin pentru o naștere ușoară. De asemenea, cei care doresc să se căsătorească se pot ruga în această zi către Maica Domnului pentru a-și găsi perechea potrivită.

În această zi, credincioșii aprind candele în fața icoanei Fecioarei Maria și împart din recolta de toamnă în memoria celor decedați. Sfânta Maria Mică face parte din cele patru mari sărbători creștine dedicate Sfintei Fecioare Maria, alături de Nașterea Maicii Domnului (8 septembrie), Intrarea în biserică (21 noiembrie), Buna Vestire (25 martie) și Adormirea Maicii Domnului (15 august).

Multe biserici și mănăstiri din întreaga țară sărbătoresc Sfânta Maria Mică. Printre acestea se numără Mănăstirea Sămurcășești din comuna Ciorogârla, județul Ilfov, Mănăstirea Pissiota din comuna Poenarii Burchii, județul Prahova și Mănăstirea Christiana din Capitală, care are Sfânta Maria Mică ca al treilea hram.

În Arhiepiscopia Iașilor, 82 de parohii și cinci mănăstiri, precum Hadâmbu, Sihăstria, Vorona, Tazlău și Dumbrăvele, își prăznuiesc hramul în această zi. În Iași, Biserica Tălpari este cel mai cunoscut locaș de cult dedicat Nașterii Maicii Domnului. De asemenea, în sudul Moldovei, în Episcopia Dunării de Jos, Mănăstirea Cudalbi (Gologanu) își sărbătorește hramul în această zi, în județul Galați.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel