SHELL. Lovitură grea pentru Kremlin: anunță că se RETRAGE de pe piața rusească. Diaconescu: Solidaritate neinfluențată de stat

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Economie

Ca prim pas imediat, compania va opri toate achizițiile spot de petrol rusesc.

Pe 8 martie 2022, gigantul britanico-olandez Shell și-a anunțat intenția de a renunța treptat afacerile din Rusia, inclusiv extragerea petrolului, producția de produse petroliere,  extracția de gaze naturale, precum și producția de gaze naturale lichefiate (GNL), în conformitate cu noile orientări ale acestora. guvernele, scrie Globe Newswire.

Cristian Diaconescu remarcă faptul că multinaționalele care decid să renunțe la afacerile din Rusia o fac din proprie inițiativă.

”O situație extrem de interesantă pentru că deciziile politice privind instituirea sancțiunilor nu sunt urmate, mai ales în lumea liberă, de deciziile multinaționalelor. Cu toate acestea, solidaritatea companiilor crește și întăresc sancțiunile așa cum sunt decise politic”, a declarat oficialul.

Care sunt deciziile Shell

În special, se raportează că, ca prim pas imediat, compania va opri toate achizițiile spot de țiței rusești. 

De asemenea, compania își va închide benzinăriile și producția de combustibil și lubrifianți pentru aviație în Rusia.

„Suntem foarte conștienți de faptul că decizia noastră de săptămâna trecută de a achiziționa un lot de țiței rusesc pentru prelucrare în produse precum benzină și motorină, în ciuda faptului că a fost luată din perspectiva siguranței aprovizionării, a fost una greșită și noi ne cerem scuze, am spus deja că vom canaliza profiturile din volumele limitate rămase de petrol rusesc, pe care le vom rafina într-un fond special. Vom lucra cu partenerii de ajutor și agențiile umanitare în următoarele zile și săptămâni pentru a determina de unde pot fi canalizați cel mai bine banii. acest fond pentru a atenua consecințele teribile pe care acest război le are pentru poporul Ucrainei”, a declarat CEO-ul Shell, Ben van Beurden.

"Acțiunile noastre de până acum s-au bazat pe discuții în curs cu guvernele despre necesitatea de a elibera societatea de fluxurile de energie rusești, menținând în același timp aprovizionarea cu energie. Amenințările de astăzi de a opri fluxurile prin conducte către Europa ilustrează încă o dată alegerile dificile și potențialele consecințe cu care ne confruntăm atunci când încercăm. să facă acest lucru.” După declarațiile guvernului din această săptămână, vreau să clarific poziția noastră”, a spus el.

În special, compania intenționează să aplice astfel de măsuri, cu excepția cazului în care se indică altfel de către guvernele țărilor:

Nu mai cumpărați imediat petrol rusesc pe piața spot și nu reînnoiți contracte futures.

În același timp, în strânsă cooperare cu guvernele, compania își schimbă lanțul de aprovizionare cu țiței pentru a elimina volumele rusești. Se dorește să se facă cât mai repede posibil, dar locația fizică și disponibilitatea alternativelor înseamnă că ar putea dura săptămâni și ar putea duce la o productivitate redusă la unele dintre rafinăriile companiei.

Compania își va închide stațiile de service, producția de combustibil pentru avioane și lubrifianți în Rusia. Procesul va începe imediat.

Compania începe să elimine treptat produsele petroliere rusești, gazele din conducte și GNL. Compania recunoaște că aceasta este o sarcină dificilă. Schimbarea acestei părți a sistemului energetic va necesita o acțiune concertată din partea guvernelor, a furnizorilor de energie și a consumatorilor, iar trecerea la alte surse de energie va dura mult mai mult.

„Aceste probleme sociale evidențiază dilema dintre exercitarea presiunii asupra guvernului rus asupra atrocităților sale din Ucraina și asigurarea aprovizionării cu energie stabilă și fiabilă în toată Europa”, a spus van Beurden. "Dar, în cele din urmă, guvernele trebuie să ia decizii cu privire la compromisurile incredibil de dificile care vin odată cu un război în Ucraina. Vom continua să lucrăm cu ele pentru a ajuta la gestionarea potențialelor implicații pentru securitatea energetică, în special în Europa."

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel