Shell spune de ce a cumpărat petrol la discount din Rusia: Am fost nevoiți

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Politică

Gigantul petrolier a adeclarat că decizia de a cumpăra petrol la un preț redus a fost "dificilă".

Shell a încercat să-și justifice decizia de a achiziționa țiței rusesc, în ciuda invaziei și bombardării Ucrainei. 

Compania a confirmat că a cumpărat vineri o încărcătură de țiței rusesc, dar că nu a avut "nicio alternativă", relatează BBC, potrivit mediafax.

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a atacat compania energetică, întrebând pe Twitter: "Petrolul rusesc nu vă miroase a sânge ucrainean?".

Secretarul de stat american Antony Blinken a confirmat duminică intenția SUA de a convinge partenerii europeni cu privire la interzicerea achizițiilor, menținând în același timp o "aprovizionare globală constantă".

Rusia este al doilea producător mondial de țiței, după Arabia Saudită, și furnizează aproximativ o treime din necesarul Europei.

Comentând demersul său, Shell a declarat că a fost nevoită să cumpere petrol din Rusia pentru a menține aprovizionarea în timp util a Europei cu combustibil.

În prezent, petrolul rusesc reprezintă aproximativ 8% din livrările de lucru ale Shell. Una dintre rafinăriile firmei, este, de asemenea, printre cele mai mari din Europa.

"Pentru a fi clar, fără o aprovizionare neîntreruptă a rafinăriilor cu țiței, industria energetică nu poate asigura aprovizionarea continuă cu produse esențiale a populației din Europa în săptămânile următoare", a declarat un purtător de cuvânt. "Încărcăturile din surse alternative nu ar fi sosit la timp pentru a evita perturbările în aprovizionarea pieței. Nu am luat această decizie cu ușurință și înțelegem forța sentimentelor din jurul ei."

Ministrul ucrainean Kuleba cere embargo petrolier

„Rusia trece la tactici murdare care vizează lovirea în plin a populației civile: bombardarea zonelor rezidențiale și a infrastructurii critice, amenințarea instalațiilor nucleare. Sancțiunile ar trebui consolidate. Deconectați Sberbank de la SWIFT. Embargo petrolier. Închideți porturile navelor rusești. Cripto. Tăiați toate legăturile ", a spus Kuleba, sâmbătă, pe Twitter.

Țările G7 sunt gata să renunțe la gazul rusesc.

”Între țările G7, există un acord asupra necesității de a abandona gazul rusesc”, a subliniat Liz Truss, secretar de stat în cadrul ministerului de Externe britanic.

”Împreună vom sprijini Ucraina, vom distruge economia rusă prin sancțiuni și vom asigura eșecul lui Putin”, a spus Liz Truss.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel