The Financial Times arată cum conflictul ungaro - croat a amânat acordul privind embargoul petrolului împotriva Rusiei.
Financial Times estimează că acordul privind embargoul petrolier a fost amânat din cauza conflictului dintre Ungaria și Croația.
Viktor Orban a folosit pur și simplu o retorică agresivă pentru a-și acoperi prietenia politică cu Vladimir Putin, făcându-și drum liber pentru a continua comerțul energetic cu Rusia.
Se poate spune că ”diluarea” responsabilității în acest caz este o mare victorie pentru Viktor Orban și pentru diplomația maghiară.
Neîncrederea dintre Zagreb și Budapesta a fost exacerbată de declarațiile recente ale lui Viktor Orban, care a avut comentarii cu tentă revizionistă la un program de radio local, săptămâna trecută.
În timp ce a criticat embargoul petrolier că ar avea ”deficiențe profunde”, Orban a remarcat că țările cu litoral și porturi pot importa petrol adus cu nave de oriunde din lume, dar că există țări care nu au zonă de coastă. ”, a declarat liderul ungar.
FT explică că certurile pe ruta Zagreb-Budapesta riscă să șubrezească unitatea europeană în privința sancțiunilor economice pentru Rusia.
Pare că Ungaria a reușit ceea ce și-a propus: să abată atenția de la problema sancțiunilor și să aducă Croația în prim-plan, iar Orban a răspândit povestea că îi este frică de dependența de import prin Croația.
Reacția autorităților croate au venit cam ca la noi, doar ca să nu poată fi acuzate că nu au făcut nimic: „Condamnăm orice aspirație teritorială asupra altor țări suverane”, a declarat marți Ministerul de Externe al Croației.
De asemenea, Guvernul Croației l-a convocat pe ambasadorul Ungariei la Zagreb din pricina afirmațiilor lui Orban.
Între timp, Budapesta își vede mai departe de planurile sale, așa cum arată și postarea About Hungary, o entitate care gravitează în jurul ministerului de externe ungar, și pune cărămidă peste cărămidă la temelia... sportului: o echipă a României de hochei cu jucători care știu să cânte, o echipă de fotbal din Liga I, finanțată direct de guvernul ungar, o altă echipă, din prima ligă croată, subvenționată pe același model. Totul ca să fie bine...
Statul maghiar finanțează construcția stadionului NK Osijek (foto: wikipedia)
2/3 of the country was taken away https://t.co/ZYKJH78pcm pic.twitter.com/HGngXuvChw
— About Hungary (@abouthungary) June 4, 2019