Sorin Cîmpeanu a vorbit despre măsurile care vor fi implementate în următoarele luni.
Ministrul educației recunoaște că situația din sistemul de educație românesc este la un minim al ultimilor 30 de ani, iar ”scăderea este de-a dreptul dramatică”.
Sorin Cîmpeanu confirmă că vor fi implementate trei măsuri care să reducă abandonul școlar extrem de ridicat, România fiind a doua țară din Europa, din punct de vedere al abandonului școlar.
”Este vorba de Programul Național de reducere a abandonului școlar. Din PNRR avem o finanțare de jumătate de miliard de euro. Am selecționat deja primele 1.415 școli care presupun măsuri integrate pentru reducerea abandonului școlar.
O altă măsură care trebuie urgent pusă în aplicare este programul ”masă sănătoasă”, care poate face diferența între a-ți trimite și a nu-ți trimite copilul la școală, care să demareze sub forma unui program național integrat, pe cinci ani, cu finanțare de un miliard de euro.
O măsură este și creșterea cuantumului burselor, pentru că, dacă nursele sunt atractive, la o familie cu doi-trei copii, bursele ar putea depăși venitul părintelui.”, arată ministrul.
Acesta arată că programul de reducere a abandonului școlar a fost deja pornit, în timp ce Programul ”masă sănătoasă în școli” va fi inițiat din luna septembrie.
Sorin Cîmpeanu spune că abandonul școlar a crescut puternic pe parcursul crizei sanitare.
”Aș vrea să spun că în 2021, abandonul școlar este de 23% în mediul rural și în rândul grupurilor defavorizate, care au fost extrem de afectate de impactul pandemiei COVID”, explică ministrul.
Acesta a vorbit și despre situația dezastroasă în privința examenului de Bacalaureat.
”Vedem foarte bine, numărul celor înscriși la Bacalaureat este cel mai mic din istoria post-decembristă a României. Spre exemplu, în 2008 aveam 225 de mii de elevi înscriși la Bacalaureat. Anul acesta avem doar 126 de mii, anul trecut, 133 de mii, acum doi ani, 155 de mii de elevi înscriși. Scăderea este de-a dreptul dramatică.
Este nevoie să implementăm cât mai repede posibil proiectul România Educată.
O îmbunătățire profundă va fi vizibilă doar începând din septembrie 2023, când vom adapta curiculum la nevoile de formare a competențelor în rândul elevilor”, a mai declarat ministrul educației, într-i intervenție telefonică, la B1tv