Curtea de Conturi a publicat un raport care arată o situație dramatică în cazul unui cutremur major.
Potrivit documentului Curții de Conturi, 36% dintre spitalele din București ar putea fi grav afectate de un cutremur puternic.
În cazul unui asemenea seism, clădiri care găzduiesc unele subunități IGSU se pot prăbuși și duce pierderi de vieți omenești în rândul salvatorilor.
„Iminența unui cutremur devastator a fost confirmată de către instituțiile publice specializate în acest domeniu, însă, în prezent, la nivelul Municipiului București sistemul de management nu este operațional în cea mai mare parte.
O zonă critică este cea identificată la nivelul Ministerului Sănătății (MS). O treime dintre spitalele din București administrate de către minister sau municipalitate ar putea fi grav avariate de un cutremur puternic”, reiese dintr-un raport de audit realizat de Curtea de Conturi.
Astfel, din cele 55 de spitale din București, administrate de Ministerul Sănătății sau municipalitate, 20 de spitale prezintă risc seismic, respectiv 36% sau altfel spus un spital din trei ar putea fi grav afectat de un cutremur puternic.
Dintre acestea, 12 clădiri prezintă risc iminent de prăbușire. Cele 12 clădiri au fost expertizate și încadrate în clasa de risc seismic I, care aparțin unui număr de șase spitale sau institute și prezintă un pericol iminent de prăbușire în cazul unui cutremur similar celui din anul 1977.
Echipa de audit a Curții de Conturi a constatat însă că entitățile auditate nu au implementat sistemele de avertizare timpurie (REWS) în cazul producerii unui seism. Mai mult, furnizorii de utilități (energie electrică, gaz și apă) nu au fost nici aceștia interesați de a primi operativ alerta emisă de către sistemul de alarmare la cutremure (REWS) care să acționeze sistemele de siguranță pentru protejarea clădirilor sau a instalațiilor din clădiri în cazul unui cutremur major, relatează mediafax.
Curtea de Conturi a României a realizat, în perioada 11 septembrie 2017 – 01 aprilie 2021, o acțiune de audit al performanței cu tema „Eficiența și eficacitatea programelor și măsurilor întreprinse în scopul prevenirii, răspunsului și înlăturării efectelor unui cutremur major în municipiul București” la Ministerul Afacerilor Interne și alte 19 entități publice cu atribuții în domeniile managementului situațiilor de urgență în cazul unui cutremur major.