Situație periculoasă și fără precedent în Africa. Ar putea ajunge și la noi. David Steward: De ce vor oamenii să renunțe democrație

Ioana Dinu |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Știri
Fotografie de la Andrea Piacquadio: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/tehnologie-jacheta-geaca-muzica-845457/
Fotografie de la Andrea Piacquadio: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/tehnologie-jacheta-geaca-muzica-845457/

Radu Golban a discutat la emisiunea sa de la DC News - Outlook - cu invitatul său - David Steward despre problemele constituționale.

David Steward este fost diplomat sud-african la Naţiunile Unite. A fost, de asemenea, şeful de cabinet al fostului președintelui FW de Klerk, mai târziu, a fost director general în biroul președintelui de Klerk. A jucat un rol cheie în Africa de Sud, încă are un rol important în prezervarea Constituţiei, de fapt, a moștenirii președintelui de Klerk, în procesul de instaurare a păcii. 

Redăm dialogul dintre cei doi de la DC News:

Radu Golban: În România există o situaţie similară cu cea din Africa de Sud, o problemă constituţională. Dacă vorbim despre supremaţia legii şi nu mai există respect pentru Constituţie, nu te poţi aştepta ca instanțele de judecată şi administraţia publică să funcţioneze corespunzător, nu te poţi aştepta ca oamenii să se mai identifice cu Constituţia dacă nu o protejezi. Constituţia noastră din România este în pericol pentru că, de exemplu, actualul ministrul de justiţie a recomandat judecătorilor ca atunci când aplică legea, să aplice mai degrabă prevederi UE decât prevederile Constituţiei din România şi interpretările pe baza jurisprudenței. Este o breşă imensă pentru orice principii constituționale din orice ţară democratică din lume. Africa de Sud întâmpină, de asemenea, probleme cu Constituţia, cu care, probabil, o parte dintre cetăţeni nu se mai identifică. Cu alte cuvinte, dacă legea fundamentală a unei ţări este expusă unui astfel de pericol, ce se poate face pentru a reechilibra o astfel de situaţie toxică?

David Steward: Ei bine, în cazul Africii de Sud, Constituţia încă funcţionează în majoritatea aspectelor ei. Încă avem instanțe de judecată independente, iar instanţele iau decizii pe care Guvernul nu le agreează. Dar Guvernul ia act de aceste decizii şi le respectă. Aşadar, acestea sunt aspecte pozitive. Însă realitatea este că o majoritate a sud-africanilor simte, pe bună dreptate, că noul stat constituțional nu a îmbunătățit de fapt deloc condițiile de trai, aşadar există o neîncredere crescândă în Constituţie, există absenteism ridicat la vot în perioadele electorale, absenteism la înregistrarea pentru vot, iar într-un sondaj recent, 46% dintre respondenți au menţionat că ar renunţa bucuroși la democraţie în schimbul unui guvern care să le asigure servicii, beneficii, locuri de muncă şi creştere economică. Aşadar, este o situaţie periculoasă cu care se confruntă ţara noastră, şi, probabil, cu care se confruntă state din întreaga lume. Şi cred că totul face parte din acest mediu care se schimbă cu rapiditate, din punct de vedere tehnologic, economic, social, în care toate ţările lumii sunt angrenate la acest moment. 

VEZI MAI MULTE AICI:

Youtube video image

Citește și: Elena Cristian spune cine crede că va fi candidatul PSD la prezidențiale 2024

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel