Smântâna este sățioasă și bună pentru sănătatea inimii, însă sunt și cazuri în care consumul trebuie evitat.
A trecut postul și acum ne putem bucura pe deplin de produsele lactate și de beneficiile pe care acestea ni le aduc sănătății.
Smântâna este un produs lactat realizat din grăsimea care se adună la suprafața laptelui nedegresat, aceasta fiind și principalul ingredient din care se face untul.
Smântâna, în funcție de conținutul de grăsime, se împarte în:
- smântână ușoară, cu un conținut redus de grăsime
- smântână acră, ce are între 14 și 18% grăsime.
Poate fi folosită atât ca garnitură, peste cartofii copți, cât și ca element de cremozitate, în ciorbe, aducând un plus de gust mâncării.
O cană de smântână (238 grame) conține:
- Calorii: 809
- Grăsimi: 85,9g
- Sodiu: 64,3 mg
- Carbohidrați: 6,76g
- Zaharuri: 6,95g
- Proteine: 6.8g
- Calciu: 157mg
- Zinc: 0.571mg
- Potasiu: 228mg
- Vitamina A: 978mcg
- Vitamina B2: 0.5mg
- Vitamina B6: 0.1mg
- Colină: 40.3mg
- Vitamina B12: 0.4mcg
- Retinol: 972mcg
- Vitamina E: 2.2mg
- Vitamina D: 3.8mcg, potrivit USDA.
Poate îmbunătăți sănătatea inimii. Chiar dacă asocierea dintre smântână și sănătatea inimii este ceva greu de imaginat, aceasta este bună, maiales dacă este consumată cu moderație.
”Consumul unei porții rezonabile de smântână poate susține în mod surprinzător sănătatea inimii. Datele arată că consumul de grăsimi din lapte poate fi legat de un risc mai mic de boli de inimă”, afirmă nutriționistul Lauren Manaker, potrivit EatThis.
Poate îmbunătăți sănătatea intestinală. Potrivit lui Manaker, unele soiuri de smântână au adăugat culturi vii, care pot contribui la susținerea sănătății intestinelor.
Oferă sațietate și stare de bine. ”Includerea unor grăsimi în masă poate ajuta la promovarea sațietății. Și, deoarece smântâna este o sursă de grăsimi din lapte, includerea unei lingurițe în felul tău de mâncare poate contribui la a da mâncării tale un plus de rezistență”, mai spune nutriționistul.
Dacă vă aflați a dietă puteți opta pentru o smântână cu un conținut mai slab de grăsimi, iar în acest mod veți avea și un număr mai mic de calorii.
Unele tipuri de smântână pot ajuta intestinul, însă smântâna acră poate să aibă efecte adverse asupra persoanelor care au intoleranță la lactoză sau probleme de natură gastrointestinală.
”Pe de altă parte, unele persoane nu tolerează toate produsele lactate. Dacă vă este greu să digerați alimentele lactate, consumul de smântână acră vă poate provoca, din păcate, o oarecare suferință la nivelul stomacului”, mai spune Manaker.