SpaceX intenţionează să trimită echipaje private spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS) în parteneriat cu un start-up californian, au anunţat joi ambele companii, informează AFP.
Aceste misiuni vor trebui însă să fie aprobate de NASA şi vor fi realizate împreună cu compania Vast, care doreşte, de asemenea, să lanseze prima staţie spaţială comercială din lume pe parcursul anului viitor.
Misiunile alături de SpaceX constituie "un element cheie în strategia companiei Vast, care ne va permite să consolidăm colaborarea noastră cu NASA şi cu celelalte agenţii spaţiale din lumea întreagă", a declarat într-un comunicat directorul general al acestui start-up californian, Max Haot, care nu a dezvăluit deocamdată calendarul misiunilor.
"Sunt încântată să lucrez cu Vast, care creează mai multe oportunităţi şi destinaţii pentru a permite unui număr mai mare de persoane să călătorească printre stele", a declarat numărul 2 din ierarhia companiei SpaceX, Gwynne Shotwell.
SpaceX a lansat deja trei misiuni private spre ISS în colaborare cu Axiom Space şi se pregăteşte să o realizeze pe cea de-a patra.
Compania lui Elon Musk a colaborat şi cu miliardarul american Jared Isaacman în cadrul programului Polaris, care a intrat în istorie în septembrie 2024 odată cu prima ieşire extravehiculară în spaţiu realizată de astronauţi non-profesionişti.
Jared Isaacman a fost ales de Donald Trump pentru a deveni următorul director al NASA, reflectând astfel o nouă expansiune a parteneriatelor public-privat în sectorul spaţial.
Compania Vast a dezvăluit, de asemenea, că se află în discuţii active cu mai multe guverne, inclusiv cu cel al Republicii Cehe, pentru viitoare misiuni în spaţiu.
În contextul în care ISS ar trebui să fie dezafectată în 2030, Vast este una dintre numeroasele companii care concurează între ele pentru a construi şi a lansa pe orbita Terrei prima staţie spaţială privată din lume.
Înfiinţată în 2021, compania californiană intenţionează să lanseze o primă staţie comercială, Haven-1, în anul 2025, urmată de Haven-2, o staţie mai mare, ce va fi concepută pentru a înlocui ISS.
"Ambiţia pe termen lung a companiei Vast este de a crea locuinţe cu gravitaţie artificială pentru a le permite oamenilor să trăiască în spaţiu", au explicat reprezentanţii acestui start-up.
Printre ceilalţi concurenţi ai săi figurează Axiom Space, Voyager Space - care lucrează cu grupul Airbus - şi compania deţinută de miliardarul Jeff Bezos, Blue Origin, care colaborează cu Sierra Space.