Telefoanele mobile și alte dispozitive electronice din Uniunea Europeană trebuie să fie echipate cu încărcătoare standard până în 2024, conform propunerii de lege, care a primit luni aprobarea finală de la statele membre.
"Nu va mai fi nevoie să se cumpere un încărcător diferit de fiecare dată când se achiziţionează un nou telefon mobil sau un dispozitiv similar", se arată într-un comunicat al Consiliului UE, care reprezintă cele 27 de state membre, potrivit Agerpres.
Conform termenilor contractului, USB-C va deveni conectorul standard de încărcare în UE. Alte dispozitive electronice incluse în ofertă sunt tabletele, e-readerele, camerele digitale, căștile și difuzoarele portabile.
De asemenea, noile reglementări permit consumatorilor să achiziționeze încărcătoare și dispozitive separat. Jozef Síkela, ministrul industriei al Republicii Cehe, care deține președinția bienală a UE, a declarat: „Un încărcător care funcționează pentru mai multe dispozitive economisește bani și timp și ajută la reducerea deșeurilor electronice”.
Noile reglementări au făcut presiuni asupra companiilor pentru a standardiza încărcătoarele pentru telefoane mobile și alte dispozitive portabile din 2014, primele propuneri datând din 2009.
În ciuda opoziției industriei, s-a ajuns la un acord. Apple a fost deosebit de critic, spunând că noile reguli vor înăbuși inovația.
Gigantul tehnologic american a susținut că decizia ar putea face multe dintre produsele sale existente inutilizabile. În schimb, Comisia Europeană estimează că încărcătoarele neutilizate generează 11.000 de tone de deșeuri electronice în fiecare an.
Citește și:
Vasile Dîncu și-a dat demisia din funcția de ministru al Apărării, invocând neînțelegerile cu președintele Klaus Iohannis.
Neînțelegerile cu Klaus Iohannis, scrise oficial în demisie
”În cursul acestei dimineți, am înaintat Prim Ministrului României, Nicolae Ciucă, demisia mea din funcția de ministru al apărării naționale. Redau, mai jos, textul integral:
Domnului Prim Ministru al Guvernului României, Nicolae - Ionel Ciucă
DEMISIE
Subsemnatul Vasile DÎNCU, membru al Guvernului României, deținător al portofoliului apărării, vă rog să luați act de demisia mea din această funcție.
Motivez gestul meu prin perspectiva imposibilității colaborării cu Președintele României, comandantul suprem al Armatei. Consider necesară retragerea mea din această funcție pentru a nu prejudicia în niciun fel procesele de decizie și programele care necesită fluiditate pe întreg lanțul de comandă și pentru a nu bloca o serie de proiecte absolut necesare pentru funcționarea optimă a Ministerului Apărării Naționale și a Armatei Române.
Domnule Prim Ministru, vă mulțumesc pentru colaborarea onestă și deschiderea de care ați dat dovadă pe tot parcursul activității guvernamentale comune și vă asigur de tot sprijinul meu pentru toate proiectele și programele Ministerului si Armatei Române, din calitatea de senator, membru în Parlamentul României.
Vasile DÎNCU
București, 24 octombrie 2022” a scris Vasile Dîncu, ministrul demisionar al Apărării, pe Facebook.
Marcel Ciolacu a reacționat rapid
”Îi respect decizia lui Vasile Dîncu și îi mulțumesc pentru activitatea sa în cadrul Ministerului Apărării Naționale. Am avut deja o discuție cu premierul Ciucă și i-am solicitat să preia interimatul la MAPN, pentru că România are obligația să asigure stabilitate pe flancul estic al NATO” a reacționat Marcel Ciolacu, președintele PSD, pe Facebook.
Prima reacție a Guvernului
”Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciuca a luat act de demisia dlui Vasile Dîncu din funcția de ministru al Apărarii. Vom reveni cu detalii privind asigurarea interimatului” a anunțat Guvernul, prin biroul de presă.
”Unii demnitari să citească mai frecvent revista presei”
Amintim că după ce ministrul Vasile Dîncu declara, într-o emisiune televizată, că ”războiul din Ucraina va mai continua și că singura şansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia”, președintele Klaus Iohannis a reacționat critic: ... Citește mai mult AICI.