Statul în exces pe rețelele de socializare, impact asupra sănătății mintale. Anxietatea și depresia, cele mai afectate

Autorul articolului: Sonia Baciu |
Data publicării:
| Categorie: Homepage
FOto: Freepik @rawpixel.com
FOto: Freepik @rawpixel.com

O pauză de la rețelele de socializare aduce un beneficiu important sănătății mintale. Există viață și off-line.

Vin sărbătorile, ne întâlnim cu prietenii, cu familia și avem șansa de a ne rupe puțin de dispozitive și de social media. Asta până în momentul în care vrem să postăm pe rețelele de socializare cum ne-am distrat.

Că ne place sau nu, rețelele de socializare fac parte din viața noastră și de cele mai multe ori pun o presiune suplimentară pe utilizatori, care uită că există viață și dincolo de ecrane, viața off-line.

Iar ultimii ani ne-au arătat cât de dependenți suntem de diversele dispozitive, fie că vorbim de munca la birou, de școala sau de banalul scroll pe telefon.

Vă puteți imagina cum ar fi viața noastră, dar mai ales sănătatea mintală într-o lume fără social-media? Destul de greu, nu?

Healthline a lansat o provocare în rândul internauților pentru o deconectare de 10 zile de la Instagram, una dintre cele mai populare rețele de socializare.

Potrivit sursei citate, un sfert dintre cei care au intrat în joc  susțin că simt că social media are un efect negativ asupra bunăstării lor mintale, iar puțin peste jumătate (53%) afirmă că reducerea utilizării ar putea ajuta. Acest număr ajunge la 66% în rândul celor cu o afecțiune mentală care a început sau s-a agravat în timpul pandemiei.

În plus, 29% dintre respondenți au declarat că au nevoie de cel puțin câteva zile de pauză pentru a se obișnui cu beneficiile unei pauze de la social media, în timp ce acest număr crește la 46% în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani.

Vezi și: Sindromul colonului iritabil. 10 alimente pe care să le eviți de acum. Cum să fierbi fasolea ca să nu mai ai crampe și dureri abdominale

Social media, impact asupra sănătății mintale

Rezultatele studiilor legate de impactul pe care îl are social media asupra sănătății mintale însă nu sunt deloc încurajatoare, mai mult, ar trebui să dea de gândit tuturor, indiferent dacă sunt copii sau părinți.

Un studiu din 2015 a constatat că britanicii, în special copiii, aveau de două ori mai multe șanse să raporteze scoruri ridicate sau foarte ridicate pentru sănătatea mintală dacă foloseau rețelele de socializare timp de 3 ore sau mai mult într-o zi de școală.

Un mic studiu din 2018 a găsit o legătură directă între scăderea utilizării social media și îmbunătățiri în ceea ce privește depresia și singurătatea.

Într-un sondaj din 2021 realizat de ExpressVPN, 86% dintr-un eșantion de 1.500 de americani au raportat că social media are un impact negativ direct asupra fericirii și imaginii de sine. Între 79 și 83 la sută au raportat efecte negative asupra anxietății, singurătății și depresiei.

Un sondaj online transnațional realizat în 2022 în Statele Unite, Marea Britanie, Australia și Norvegia a constatat că cei care au folosit social media pentru divertisment sau pentru a diminua singurătatea în timpul pandemiei au avut o sănătate mentală mai slabă.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel