Strănepotul lui Bram Stoker, printre invitaţii speciali ai Dracula Film Festival

Autorul articolului: Alexandru Negrici |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Dracula Film Festival, un eveniment emblematic pentru iubitorii filmului fantastic și horror, revine în Brașov pentru cea de-a XII-a ediție, desfășurându-se între 30 octombrie și 3 noiembrie. Festivalul va aduce împreună figuri marcante din lumea cinematografiei, scriitorilor și artiștilor grafici, printre care actrița daneză Lone Fleming și Dacre Stoker, stră-strănepotul celebrului Bram Stoker, autorul romanului „Dracula”.

O figură legendară a cinematografiei horror, Lone Fleming (născută în 1945), este invitată de onoare la Dracula Film Festival 2024. Actrița daneză, cunoscută pentru peste 60 de roluri remarcabile, va primi titlul onorific de Contesă Dracula în cadrul festivalului. Cariera ei a început în anii ’70, cu rolul principal în filmul cult „Tombs of the Blind Dead”, regizat de Amando de Ossorio, un pilon în istoria cinematografiei horror. Printre alte producții notabile din portofoliul său se numără „A Candle for the Devil” (1973) și „Dark Girls” (2022). Evenimentul de decernare va avea loc pe 2 noiembrie, în cadrul unei ceremonii speciale.

Festivalul menține tradiția acordării titlului de Conte Dracula, recunoscând contribuția unor personalități de marcă din cinematografia horror. În trecut, trofeul a fost oferit unor nume sonore precum regizorii Enzo G. Castellari, Ruggero Deodato, și Lamberto Bava, dar și actorului Armand Assante și maestrului efectelor speciale Sergio Stivaletti.

Pe lângă Lone Fleming, un alt invitat de prestigiu este Dacre Stoker, stră-strănepotul lui Bram Stoker, care va prezenta o expunere captivantă despre faimosul roman „Dracula” și despre secretele din culisele scrierii acestuia. Prezentarea multimedia, intitulată „Stoker on Stoker, Misterele din culisele scrierii romanului Dracula”, va avea loc pe 1 noiembrie la Apollonia Modern (fostul Cinema Modern) și va oferi o perspectivă fascinantă asupra tradițiilor familiei Stoker și vieții lui Bram Stoker.

Dacre Stoker, născut în 1958 la Montreal, a debutat în lumea literaturii cu două bestselleruri: „Dracula The Un-Dead” și „Dracul”, o continuare și un prequel ale romanului original, respectiv. De asemenea, Dacre este regizor, scenarist și producător al documentarului „Dracula Meets Stoker”, care explorează mitul din spatele legendei contelui Dracula și legătura cu autorul original.

Titlul de Conte Dracula din acest an va fi decernat regizorului francez Xavier Gens, cunoscut pentru filmele sale din genul horror și thriller. Ultimul său succes, „Sub Paris”, un thriller eco-satiric cu rechini ucigași, a captat atenția internațională, fiind produs de Netflix și lansat în contextul pregătirilor pentru Olimpiada de la Paris. Filmul a câștigat popularitate globală datorită amestecului captivant de horror și satiră, devenind un punct de referință în cinematografia modernă.

Un alt moment de neratat al festivalului este expoziția Comic Book & Fantasy Art semnată de renumitul artist spaniol Fernando Dagnino. Născut în 1973, Dagnino este cunoscut pentru colaborările sale cu DC Comics, unde a lucrat la serii iconice precum „Superman”, „Wonder Woman”, „Suicide Squad” și „Justice League”. Expoziția sa va avea loc la Brașov și va include o selecție impresionantă de lucrări de artă fantasy și benzi desenate, oferindu-le vizitatorilor o privire în universul captivant al imaginilor sale. De altfel, Dagnino este cel care a creat vizualul oficial al ediției din acest an a Dracula Film Festival.

Festivalul va include și competiții dedicate filmelor de lungmetraj și scurtmetraj, cu un juriu format din personalități recunoscute în industria cinematografică. Printre membrii juriului se numără regizorul și expertul în efecte vizuale Paul Arion, producătorul elvețian Valentin Greutert, și regizorul italian Brando de Sica. Pentru competiția de scurtmetraj, juriul va fi compus din Eugen Kelemen (producător și sunetist), Mircea Pop (artist vizual) și Gabriel Spahiu (actor).

În plus, competiția Dracula Digital, dedicată producțiilor digitale, va avea un juriu format din actorii Eugen Neagu, Teodora Dincă, Ștefan Iancu, Anda Sârbei, și regizorul Florian Zapra.

În paralel cu proiecțiile de filme și competițiile de la Dracula Film Festival, se va desfășura și evenimentul Dracula Fantasy Con, între 1 și 3 noiembrie, la Coresi Shopping Resort, zona Piața cu Copaci. Acest eveniment le va oferi pasionaților de fantasy și horror ocazia de a întâlni artiști grafici, creatori de costume și fani ai genului, într-un spațiu dedicat schimbului de idei și inspirație creativă.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel