Căutați modalități concrete de a rămâne ageri, de a maximiza puterea creierului, de a îmbunătăți sănătatea mentală și de a preveni declinul cognitiv? Bineînțeles că da. Obiceiurile bune și mentalitățile sănătoase pe care le adoptăm chiar acum pot ajuta cu adevărat la protejarea și menținerea sănătății creierului nostru pe termen lung.
Căutați modalități concrete de a rămâne ageri, de a maximiza puterea creierului, de a îmbunătăți sănătatea mentală și de a preveni declinul cognitiv? Bineînțeles că da. Obiceiurile bune și mentalitățile sănătoase pe care le adoptăm chiar acum pot ajuta cu adevărat la protejarea și menținerea sănătății creierului nostru pe termen lung. Dar care sunt mai exact obiceiurile-cheie și factorii cheie ai stilului de viață care mențin creierul "tânăr" și înfloritor pentru cât mai mult timp posibil? Răspunsul nu este la fel de simplu ca descărcarea unei alte aplicații de jocuri pentru creier (știința este destul de neclară cu privire la faptul că acestea chiar fac ceva). În schimb, neurologul cognitiv Julie Fratantoni, doctor în neuroștiințe, șef al integrării și parteneriatelor de cercetare la Center for BrainHealth, împărtășește cele mai bune strategii, susținute științific, pentru a vă "hackui" sănătatea creierului - și pentru a folosi și mai bine puterea creierului pe care o aveți deja.
Creați obiective la nivel înalt și stabiliți mini-obiective pe parcurs
Stabilirea și lucrul pentru atingerea unui obiectiv valoros vă sprijină atât starea de bine, cât și sistemele importante ale creierului. "A avea obiective clar definite vă poate întări sentimentul de scop", spune Fratantoni, potrivit realsimple.com
Potrivit lui Fratantoni, stabilirea de obiective este un exercițiu fantastic pentru rețeaua frontală a creierului, regiunea implicată în funcțiile executive de nivel înalt, raționamentul și luarea deciziilor, recuperarea informațiilor și reglarea emoțiilor (pentru a numi doar câteva). "Atunci când vă angajați în stabilirea obiectivelor, planificarea și stabilirea priorităților, vă exersați rețeaua frontală", spune ea. "Lobul tău frontal este prima parte a creierului care este vulnerabilă la declin în timp, așa că orice poți face pentru a-l întări este bun."
În plus, pe măsură ce faceți pași graduali către o rezoluție mai mare și realizați pași mici pe parcurs, "activați rețeaua de recompensă a creierului pentru a produce dopamină (care este atât motivantă, cât și recompensatoare)", spune Fratantoni.
Faceți o muncă concentrată spre obiectivul dvs. în fiecare zi
Faceți ceva care vă propulsează spre obiectivul principal în fiecare zi, pentru o perioadă de timp realistă. Fratantoni numește acest lucru "elefantul" tău. "Elefantul nu este obiectivul, [dar este] ceva la care puteți lucra timp de 45 de minute de muncă concentrată care vă face să avansați", spune ea.
Profitați de energia dvs. mentală personală, din orele de vârf
Faceți un bilanț al momentului în care aveți cea mai multă energie și putere cerebrală - și apoi folosiți-o pentru a face lucruri reale. "Este vorba despre a fi strategic cu energia ta mentală", explică Fratantoni. "Mulți oameni se simt mai ageri dimineața [și] folosesc acel moment pentru a răspunde la e-mailuri și a face alte treburi. În schimb, blocați acel timp pentru a lucra la o sarcină care va face să avanseze un proiect major. Păstrați e-mailurile și munca de lucru pentru momentele în care aveți mai puțină energie."
Construiți încrederea prin modele de autocunoaștere pozitivă
Este timpul să ne eliberăm de tiparele de gândire auto-depreciative, care ne prind în bucle de anxietate care ne limitează capacitățile cognitive. Consolidarea încrederii și generarea unei percepții de sine pozitive (abilități care pot fi învățate cu ajutorul practicii!) nu creează doar un spațiu mental mai plăcut - poate ajuta la schimbarea modului în care funcționează creierul tău și te pregătește pentru o mai bună rezolvare a problemelor, reziliență și inovație.
"Atunci când vă simțiți anxios, cortexul cingular anterior (ACC) vă restrânge opțiunile de a lupta/fuga/îngheța, astfel încât sunteți capabil să acționați rapid [pentru supraviețuire]", spune Fratantoni. "Pe de altă parte, încrederea liniștește sistemele anxioase, ceea ce vă permite să gândiți în mod creativ și să rezolvați probleme."
Înlocuiți în mod activ gândurile pesimiste cu gânduri care stimulează încrederea
În loc să vă luptați pentru a opri autoflagelarea negativă (care poate părea că are o minte proprie), lucrați pentru a o înlocui cu gânduri care să vă întărească încrederea și să vă afirme. "Spunându-ți fraze simple, cum ar fi "pot face asta" și "asta se poate întâmpla", te ajută să cultivi o mentalitate încrezătoare", spune ea.
Păstrați câteva exerciții de respirație profundă
Atunci când gândurile negative sau îndoiala de sine o iau razna, Fratantoni recomandă să practici un exercițiu simplu de respirație lentă (inspiră timp de patru secunde, expiră timp de șase secunde) pentru a-ți scoate sistemul din modul de anxietate și pentru a-ți "readuce creierul rațional la normal".