Camera Reprezentanților a SUA a adoptat un proiect de lege prin care sunt puse la dispoziția guvernului federal 1,5 trilioane de dolari.
Proiectul prevede alocarea unor sume importante, ca ajutor de urgență pentru Ucraina, scrie NYT.
Este vorba de fonduri totale de 13,6 miliarde de dolari, din care aproximativ jumătate (6,8 miliarde de dolari) vor fi alocate ajutorului umanitar și economic. În cadrul secțiunii ”civile” de ajutor, sunt prevăzute alocări de 2,65 miliarde dolari pentru alimente și îngrijire medicală.
Cealaltă jumătate este în sprijinul capacităților de apărare ale Ucrainei. Fondurile vor fi folosite și pentru acoperirea cheltuielilor armatei americane în țările baltice, Europa Centrală și de Est, notează publicația citată.
Inițial, suma totală planificată a ajutorului era de 6,4 miliarde de dolari. Acum proiectul de lege este trimis la Camera Superioară a Congresului (Senat), scrie WSJ .
„Ceea ce a cerut el (Zelenski n.r.) a fost ajutor pentru reconstrucția Ucrainei”, a spus Nancy Pelosi, „și noi toți vom ajuta la reconstrucție, pentru că Putin distruge zone civile”, adăugat aceasta.
Statele Unite vor să ajute Ucraina în orice mod pot, dar nu vor să se implice NATO și să declanșeze un război continental, adeclarat însărcinatul cu afaceri al Statelor Unite în Ucraina, Christina Quinn, într-un interviu pentru RBC-Ucraina .
Ea a fost de acord cu evaluarea că faza activă a războiului din Ucraina s-ar putea prelungi și ar putea dura săptămâni sau chiar luni.
„Ucraina luptă bine și aș spune că a surprins Rusia cu cât de multă perseverență și eficiență luptă. În mod ideal, Rusia și-ar opri agresiunea și ar pleca. Dar până nu am văzut-o, nu am văzut nicio mișcare în această direcție”, a spus oficialul american.
„Statele Unite sprijină Ucraina în cererea sa de sisteme și avioane de apărare aeriană. O parte a problemei este că sistemele de apărare antiaeriană și avioanele pe care ucrainenii știu să le folosească nu sunt de fabricație americană, ci din vremurile fostelor sovietice. Adică, Statele Unite nu pot furniza direct aceste lucruri. Deci negociem activ cu aliații NATO care le-ar putea furniza. În ceea ce privește Polonia, au și îngrijorări cu privire la siguranța lor. Încercăm în mod activ să ajutăm alte țări să furnizeze echipamentele de care Ucraina are nevoie și pe care ucrainenii sunt instruiți să le folosească. Sper foarte mult că aceste discuții vor putea avansa rapid”, a spus diplomatul.
Casa Albă ceruse inițial deblocarea a 6,4 miliarde de dolari, ca sprijin pentru Ucraina, așa cum arăta și Dmytro Kuleba, într-o postare pe Twitter.
”Casa Albă a făcut apel la Congres să accepte să aloce 6,4 miliarde de dolari în sprijinul Ucrainei - din care 3,5 miliarde de dolari (! ) pentru apărare.
Personal, Putin și Lavrov au intrat sub sancțiunile UE. În curând SUA și alții o vor face. Noul pachet de sancțiuni UE este deja în lucru.
Băncile rusești, companiile, bunurile sunt literalmente aruncate de pe rafturi, sistemele financiare, bursa de valori. Rusia este lipsită de evenimente sportive și de divertisment - Liga Campionilor și Eurovision. Acest val trebuie să crească ca un tsunami. Și lucrăm la asta.
Un număr întreg de țări au închis deja spațiul aerian pentru companiile aeriene ruse, astăzi vor fi și mai multe. Expatriații din lume vor trebui fie să zboare, fie să zboare peste jumătatea lumii. Rușii au încetat să mai elibereze vize pentru mai multe țări din UE”, spunea atunci șeful diplomației ucrainene.
Consiliul de administrație al Fondului Monetar Internațional a aprobat astăzi plata sumei de 1,4 miliarde de dolari (1.005,9 milioane DST) către Ucraina în cadrul Instrumentului de finanțare rapidă (RFI).
„Această plată RFI, echivalentă cu 50% din cota Ucrainei FMI, va contribui la satisfacerea nevoilor urgente ale balanței de plăți care decurg din război și va oferi un sprijin important pe termen scurt, acționând ca un catalizator pentru finanțarea de la alți parteneri”, se spune în comunicatul de presă al FMI.
Banca Mondială a aprobat recent un pachet de ajutor de 700 de milioane de dolari pentru Ucraina și se pregătește să aloce 3 miliarde de dolari în lunile următoare.