Partidul Republican se află la un mandat distanţă de obţinerea majorităţii în Camera Reprezentanţilor a SUA în urma alegerilor intermediare, situaţie în care această formaţiune va putea să îngreuneze semnificativ agenda legislativă a preşedintelui democrat Joe Biden.
Deşi democraţii şi-au conservat majoritatea în Senat şi reuşiseră să se apropie de republicani pe măsură ce continua numărarea voturilor pentru Camera Reprezentanţilor, republicanii au câştigat totuşi luni mai multe mandate care i-au adus aproape de atingerea majorităţii absolute de 218 mandate, relatează Agerpres.
Conform proiecţiilor, republicanii au acum 217 mandate, faţă de 205 ale democraţilor, şi rămân indecise 13 mandate, pentru patru dintre acestea din urmă republicanii fiind în avantaj.
O victorie republicană în Camera Reprezentanţilor ar însemna, printre altele, că democrata Nancy Pelosi nu va mai conduce această cameră a Congresului, în locul său urmând să vină Kevin McCarthy sau un alt congresman conservator.
Camera Reprezentanţilor are un rol esenţial în activitatea legislativă a SUA, astfel că fără o majoritate democrată acolo preşedintele Joe Biden s-ar putea lovi de dificultăţi în promovarea politicii sale şi va fi nevoit să accepte compromisuri cu republicanii fostului preşedinte Donald Trump.
Citește și:
Analistul politic Bogdan Chirieac a analizat rezultatele parțiale ale alegerilor de la mijlocul mandatului, din SUA.
Întrebat dacă s-ar fi așteptat la rezultatul parțial apărut până la ora 16:00 (ora României), Bogdan Chirieac a declarat:
„Nu, la fel ca toată lumea, și eu am citit presa americană, am văzut sondajele de opinie care, în general, nu se înșală atât de grav și mereu s-a spus că va fi un val republican care ar mătura totul. Ei bine, nu s-a întâmplat asta. Dacă în Camera Reprezentaților înțeleg că va fi o diferență de 20 de voturi în favoarea republicanilor, în Senat, care este foarte important, partidele sunt la egalitate.
Fox News anunța acum că republicanii ar avea un loc în plus la Senat. Să vedem dacă o să fie așa până la urmă pentru că, într-adevăr, numărarea voturilor durează când sunt astfel de rezultate. Ronald DeSantis, guvernatorul din Florida, ar putea fi candidatul Partidului Republican la alegerile prezidențiale. Donald Trump a spus despre el, în stilul caracteristic: „am votat pentru tine, dar nu cumva să candidezi, pentru că am niște informații puțin uluitoare despre tine și le voi face publice dacă vrei încerca să candidezi în locul meu”.
Știți că partidele din America au o campanie pentru a-și desemna candidatul poate la fel de dură precum campania din cadrul alegerilor prezidențiale. Acum ce să spunem... Donald Trump nu se dezminte, prin tot ceea ce spune și ce face, dar se pare că publicul american nu a fost trup și suflet pentru el, așa cum sondajele expuneau înainte de alegeri”.
Citește mai mult AICI.