Ziua de 1 martie marchează începutul primăverii și este și ziua în care oferim sau primim mărțișoare. Ce simbolizează mărțișorul și ce tradiții trebuie să respectăm pentru a avea un an plin de noroc.
În prima zi a lunii martie se spune că este bine să consumi vin roșu, pentru a avea un an plin de prosperitate.
În unele zone predomină superstiţia conform căreia Baba Dochia va trimite gerul înapoi dacă de 1 Martie au loc diferite activităţi gospodăreşti. Tocmai din acest motiv femeile nu spală, nu dau cu mătura, ci doar pregătesc bucatele pentru masă.
Obiceiuri de mărțișor în funcție de zona țării
În funcție de zona țării, oamenii, mai ales cei de la țară, respectă o serie de tradiții și obiceiuri odată cu venirea primăverii. De exemplu, în zona Moldovei, fetele sunt cele care dăruiesc mărțișoare bărbaților de 1 Martie, iar aceștia oferă mărțișoare fetelor pe 8 Martie.
În Banat, există o tradiție care spune că fetele trebuie să se spele de dimineață cu zăpadă, pentru a fi iubite mereu. În Transilvania, mărțișorul este purtat doar în primele săptămâni din luna martie. Mai apoi, el este atârnat de uși, ferestre sau coarnele animalelor domestice. Se spune că astfel se vor speria duhurile rele.
În Bucovina, părinții trebuie să lege copiilor o monedă de argint sau de aur de gât sau de mână. Conform tradiției, moneda trebuie să fie legată cu un șnur roșu și un găitan din două fire răsucite din mătase roșie sau albă. Obiceiul este urmat pentru a purta noroc copiilor și pentru a fi sănătoși.
Nu este bine să dai jos mărțișorul înainte de ziua de 9 martie, pentru că se spune că aduce ghinion dacă renunți la el mai devreme.
De asemenea, nu trebuie să arunci șnurul de mărțișor sau să îl lași undeva la întâmplare. Atunci când nu îl mai porți, leagă-l de creanga unui pom fructifer, pentru ca acesta să aibă rod bun și ție să îți aducă noroc. Se spune că pe 1 Martie nu este bine să te cerți cu nimeni și nici să stai supărat, deoarece riști ca așa să fii tot restul anului. Întâmpină primăvara cu un vibe pozitiv, pentru a-ți merge bine tot anul.