Susținătorii pentru drepturile omului fac lobby în Congresul american după criticile aduse cryptomonedelor, argumentând că astfel de metode de plată au ajutat oamenii aflați în situații limită.
La o săptămână după ce experții în tehnologie au criticat public cryptomonedeșe pentru că au devenit prea riscante într-o scrisoare către Congres, susținătorii drepturilor omului din întreaga lume au trimis o contraopinie parlamentarilor americani care apără activele digitale pentru accesul pe care îl oferă oamenilor din țările în care ”monedele locale” se prăbușesc sau sunt fără contact cu lumea exterioară.”
Aproximativ 21 de susținători ai drepturilor omului din 20 de țări diferite au transmis în scrisoare că s-au bazat pe bitcoin și stablecoins, care permit tranzacționarea și retragerea valutară a cryptomonedelor fără a trece printr-o bancă, ”la fel cum fac zeci de milioane de alți oameni care trăiesc sub regimuri autoritare sau în economii instabile.”
Lobby-ul legislatorilor americani vine în momentul în care Congresul ia în considerare legi care ar reglementa activele digitale, care au fost deosebit de volatile în acest an. Mai multe companii de profil au introdus marți o legislație pentru a crea un cadru de reglementare pentru piețele crypto. Deoarece parlamentarii americani stabilesc în mod eficient politici și standarde cu efect în întreaga lume, un răspuns drastic la Washington D.C., ar putea avea repercusiuni majore pe tot globul.
Dincolo de utilizarea lor în tranzacții și investiții speculative, bitcoin și alte criptomonede au cunoscut o utilitate crescută în ultimele luni, deoarece oameni din numeroase țări diferite au trimis zeci de milioane de dolari în Ucraina prin intermediul căilor de plată crypto pentru a sprijini efortul de război și apărarea împotriva Rusiei, scrie CNBC.
Între timp, ucrainenii care fugeau din țară și-au putut lua banii cu ei sub formă de criptomonede stocate pe o unitate USB. O poveste similară a avut loc în Afganistan în august, când talibanii au preluat țara și băncile de acolo s-au închis.
”Bitcoin oferă incluziune financiară deoarece este deschis și fără constrângeri”, se arată în cea mai recentă scrisoare. ”Nu suntem finanțatori din industrie sau lobbyști profesioniști, ci agenți umanitari și susținători ai democrației care au folosit bitcoin pentru a ajuta oamenii aflați în pericol atunci când alte opțiuni au eșuat.”
Scrisoarea citează Nigeria, Turcia și Argentina drept locuri în care monedele locale nu mai funcționează corect și oamenii au nevoie de stabilitatea relativă a banilor digitale descentralizați pentru protecție.
Săptămâna trecută, un grup de experți în tehnologie proeminenți au prezentat Congresului partea opusă a poveștii. Ei susțin că lumea este martoră la un număr tot mai mare de catastrofe ”legate de tehnologiile blockchain și investițiile în cripto-active” și au descris acele evenimente drept ”rezultatele inevitabile ale unei tehnologii care nu este construită pentru un scop anume și va rămâne pentru totdeauna nepotrivită începând de la fundamentul sau pentru activitate economică pe scară largă.”