Tănase Stamule: România e 100% deconectată de gazul rusesc, iar ăsta e un moment istoric pentru noi

Ioana Dinu |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Știri
Preţul gazelor naturale în Europa este la cea mai redusă valoare din ultimele 17 luni / foto pexels
Preţul gazelor naturale în Europa este la cea mai redusă valoare din ultimele 17 luni / foto pexels

„România e 100% deconectată de gazul rusesc iar ăsta e un moment istoric pentru noi”, a spus Tănase Stamule.

„Nu s-a prea vorbit în presa noastră "quality" despre evenimentul de sâmbăta când s-a inaugurat interconectorul de gaze Stara Zagora - Komotini. Prin această nouă sursă de gaze disponibilă acum României și exploatarea din Marea Neagră, nevoia de gaz rusesc pentru România devine ZERO. Desigur că e greu să analizezi evenimentul fiindcă ar trebui lăudat guvernul Ciucă și mai ales “mult hulitul” Virgil Popescu care s-a dus de nenumărate ori în Azerbaidjan și Kazahstan că să se asigure că primim și noi gaze. Oricum ar fi, de sâmbăta, România e 100% deconectată de gazul rusesc iar ăsta e un moment istoric pentru noi”, a scris Tănase Stamule (PNL) pe Facebook.

Interconectorul de gaze Grecia-Bulgaria este de o importanţă strategică pentru România, creează o rută nord-sud pentru Balcani care va facilita achiziţia şi din alte surse a gazelor, inclusiv pentru ţările învecinate.

România va avea asigurate „conectarea" şi „coerenţa" aprovizionării cu gaze pe verticala sud-nord.

Potrivit prim-ministrului, interconectorul Bulgaria - Grecia va da relevanţă sistemului propriu de gaze, BRUA, la care a lucrat Transgaz.

Interconectorul Grecia-Bulgaria leagă reţelele pentru transportul gazelor naturale ale celor două ţări vecine, furnizând prin urmare acces la Coridorul Sudic de Gaze şi o gamă de noi surse de gaze.

Acesta va transporta gaze din Azerbaidjan via gazoductul Trans Adriatic Pipeline şi din alte surse, prin planificatul terminal de gaze naturale lichefiate de la Alexandroupolis, în nordul Greciei.

Gazoductul are o lungime de 182 km, din care 151 km în Bulgaria şi 31 km în Grecia, cu o capacitate proiectată să ajungă până la trei miliarde metri cubi de gaze naturale, care ar putea fi majorată la cinci miliarde metri cubi de gaze naturale dacă va exista cerere pe piaţă.

Interconectorul se întinde din Komotini (nordul Greciei) via Kurdjali, Haskovo şi Dimitrovgrad spre Stara Zagora (sud-estul Bulgariei). Potrivit BTA, un Memorandum de înţelegere privind proiectul a fost semnat în 2009 şi o societate mixtă, ICGB, a fost înfiinţată în 2011. Planul iniţial prevedea finalizarea lucrărilor în decembrie 2014.

VEZI ȘI: Maia Morgenstern, acuzată de tăcere totală de Mircea Badea

Articole similare



Cele mai noi articole







pixel