Taylor Swift, spaima băncilor. Reducerea dobânzii ar putea fi amânată în UK, din cauza concertelor ei

Autorul articolului: Alexandru Negrici |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Turneul Eras al lui Taylor Swift, care a doborât numeroase recorduri, continuă să stimuleze cheltuielile consumatorilor în etapa sa din Marea Britanie, sugerând că Banca Angliei ar putea să nu fi încheiat lupta împotriva inflaţiei, conform unui raport recent al CNBC.

În luna august, sute de mii de fani devotați ai artistei, cunoscuți sub numele de "Swifties", vor inunda Londra pentru a participa la ultimele concerte ale turneului în Marea Britanie. Acest influx masiv de vizitatori ar putea genera un impuls economic suficient pentru a amâna o posibilă reducere a ratei dobânzii în septembrie, conform previziunilor băncii de investiții TD Securities.

"Anticipăm încă o reducere a dobânzii de către Banca Angliei în august, dar datele privind inflaţia pentru luna respectivă ar putea determina Comitetul de politică monetară (MPC) să menţină dobânda în septembrie," au declarat Lucas Krishnan, strategul macro al băncii, şi James Rossiter, șeful de strategie macro globală.

Majoritatea economiştilor intervievaţi de Reuters prevăd că Banca Angliei va începe în curând să-şi reducă dobânda de referinţă de la maximul din ultimii 16 ani de 5,25%. Din cei 65 de economişti chestionaţi de Reuters, toţi, cu excepţia a doi, au anticipat o reducere în august, în timp ce pieţele financiare se aşteaptă la o reducere în septembrie.

Cu toate acestea, o coincidenţă posibilă între una dintre datele turneului lui Swift din august şi o zi crucială pentru publicarea indicelui inflaţiei ar putea distorsiona datele suficient pentru a face banca să-şi regândească planul. Analiştii avertizează că o creştere a preţurilor la cazarea în hoteluri ar putea fi semnificativă în perioada respectivă, adăugând temporar până la 0,30 puncte procentuale la inflaţia serviciilor.

Contactată de CNBC, Banca Angliei nu a comentat în mod specific asupra acestor observaţii, dar a declarat că "MPC se uită la o gamă largă de indicatori economici atunci când se iau deciziile privind ratele dobânzilor."

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel