Teorie tare despre diabet. Un medic spune care e valoarea reală care îi indică semnalul de alarmă: La acel moment, s-au băgat politicienii și au spus: „Sunteți nebuni?”

Autorul articolului: Anca Murgoci |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Știri
Fotografie de la PhotoMIX Company: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/tehnologie-estompare-ince-o-are-diagnostic-1001897/
EXCLUSIV
Fotografie de la PhotoMIX Company: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/tehnologie-estompare-ince-o-are-diagnostic-1001897/

Diabetul zaharat însumează mai multe boli care au în comun faptul că afectează modul în care corpul nostru utilizează zahărul din sânge (glucoza).

Glucoza este o substanță vitală pentru sănătatea noastră pentru că este o sursă importantă de energie pentru toate celulele din corp, dar este, mai ales principala sursă de combustibil pentru creier.

Ca mecanism de control al utilizării glucozei în corp, există pe de-o parte insulina și pe de altă parte, glucagonul. Acești doi hormoni au rolul de a regla cantitatea de zahăr din sânge. Atunci când insulina nu mai poate fi secretată în cantități suficiente ca să contracareze valorile crescute ale glicemiei, se instalează prediabetul, care împreună cu diabetul gestațional reprezintă cele două forme reversibile de diabet. Chiar dacă are și o componentă familială care poate lua rolul unui trigger de inițiere, diabetul gestațional poate fi prevenit și prin adoptarea unei diete echilibrate pe perioada sarcinii.

Însă, formele cronice de diabet (diabetul zaharat de tip I și diabetul zaharat de tip II) apar atunci când  prediabetul este lăsat să evolueze, nediagnosticat și netratat.

VEZI ȘI: Fructul rege. Înlocuiește prăjitura, e minunat pentru digestie, asigură longevitate și vitalitate, spune medicul Anca Hâncu

Măsuri de prevenție

Adoptarea unui stil de viață sănătos poate întotdeauna să facă diferența. Așadar, este foarte important să avem un program riguros al meselor, să evităm sedentarismul, să avem un aport scăzut de dulciuri, grăsimi și carne. Putem astfel să ne protejăm organismul de boli cardiovasculare și metabolice.

Dacă deja există un diagnostic stabilit de diabet zaharat sau boală cardiacă, nu este târziu pentru a pune în practică măsuri de stopare a evoluției bolii existente și de evitare a altor complicații suplimentare. Trebuie, în consecință, să respectăm indicațiile medicilor, să monitorizăm parametri esențiali la domiciliu și să ținem cont de toate recomandările privind stilul de viață.

VEZI ȘI: Cel mai consumat medicament de femei ar putea să se dea fără rețetă

Cât ar trebui să fie glicemia

Conform ghidurilor OMS (Organizația Mondială a Sănătății) dozarea glicemiei serice (glucozei) trebuie să fie prima opțiune a medicului în diagnosticul și monitorizarea diabetului zaharat. Valorile care reprezintă semnalul de alarmă sunt >=110 mg/dL sau valoarea glicemiei >=140 mg/dL la 2 ore după administrarea a 75g glucoză (în cadrul testului de toleranță la glucoză). Aceste valori trebuie confirmate prin repetarea testării în zile diferite.

Doru Negru, Medic primar Diabet, Boli Nutriție și Metabolice, SANADOR, a spus cum s-a stabilit 110 ca limită maximă admisă.

„Orice glicemie pe care o găsești peste 100 trebuie să-ți dea un pic de gândit. Acum vreo 20 și ceva de ani, s-a scăzut glicemia maxim admisă ca normală de la 120 la 110. Savanții americani au văzut că atunci când este glicemie de 99 mg, dintr-o dată celula intră în agitație și începe să producă din belșug. Și atunci au zis: „ce știam noi 120 empiric nu se bate cu ce am găsit în laborator, adică 99”. Și au vrut să coboare glicemia de la 120 la 100 maximul admis. Și s-au băgat politicienii și au spus: „voi sunteți nebuni?! Cum vreți voi ca jumătate din populația SUA să aibă diabet?! Păi intră în faliment toată industria asigurărilor”. Și s-a căzut măgărește la pace: nici ca mine, nici ca tine: Și așa s-a ajuns la acel 110 admis ca maxim normal”, a spus medicul Doru Negru la DC News.

„Eu când văd că cineva are peste 110 și omul mai are și un pic de burtă, îi spun să facă un test de toleranță la glucoză și vedem pe ce picior dansăm”, a mai zis medicul.

VEZI ȘI: Sfaturi criză financiară: moneda cea mai sigură pentru români și atenționare despre joburi. Caramitru: Dacă veți face așa ceva, s-ar putea să rămâneți pe dinafară

Youtube video image

VEZI ȘI: Ce se întâmplă acum în unele țări din Europa de Est, în contextul războiului din Ucraina, este extrem de interesant, spune un ambasador

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel