The Times: Marea Britanie nu mai poate fi considerată o țară creștină

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Wesminster Abbey
Wesminster Abbey

Afirmația șocantă a fost făcută tocmai de către înalți reprezentanți ai bisericii Anglicane.

Marea Britanie nu mai poate fi descrisă ca o țară creștină, cred trei sferturi dintre preoții Bisericii Anglicane, potrivit unui sondaj de referință realizat de The Times.

Cel mai amplu sondaj de opinie realizat în rândul clerului anglican de primă linie și primul sondaj realizat în aproape un deceniu în rândul clericilor Bisericii Anglicane, a constatat o dorință puternică în rândul preoților de rând pentru schimbări semnificative în doctrina bisericii cu privire la probleme precum sexul, sexualitatea, căsătoria și rolul femeilor, pentru a o alinia mai mult la opinia publică.

Majoritatea preoților doresc ca biserica să înceapă să organizeze căsătorii între persoane de același sex și să renunțe la opoziția față de sexul premarital și homosexual, în rezultate descrise ca fiind "absolut uriașe" de către cei care au participat la campanie.

De asemenea, sondajul a scos la iveală niveluri ridicate de stres în rândul preoților, mulți dintre aceștia simțindu-se suprasolicitați. Aceștia se tem că eforturile bisericii de a stopa scăderea numărului de participanți vor eșua și că acest lucru ar putea duce în cele din urmă la "dispariția" sa.

Sondajul a analizat răspunsurile primite de la 1.200 de preoți în funcție, termenul general pentru toate persoanele hirotonite care pot celebra sacramente, cum ar fi Sfânta Împărtășanie. Printre respondenți s-au numărat în principal vicari, rectori, curați, capelani și preoți pensionari care încă mai slujesc, reprezentând aproximativ 6 % din clerul activ.

Întrebați dacă sunt de părere că "Marea Britanie poate sau nu poate fi descrisă ca o țară creștină", au răspuns doar un sfert (24,2 la sută): "Da, Marea Britanie poate fi descrisă astăzi ca o țară creștină". Aproape două treimi (64,2 la sută) au spus că Marea Britanie poate fi numită creștină "dar numai din punct de vedere istoric, nu și în prezent", în timp ce 9,2 la sută au răspuns "nu".

Cifrele de la recensământul din 2021 au arătat că proporția persoanelor care s-au identificat ca fiind creștine în Anglia și Țara Galilor a scăzut pentru prima dată sub jumătate - la 46,2 la sută - cu cea mai puternică creștere în rândul celor care spun că nu au "nicio religie". Această cifră s-a triplat din 2001 până la 37,5%.

Întrebat de ce se simt sub presiune, un preot a citat "presiunea de a justifica poziția Bisericii Angliei în fața unor audiențe din ce în ce mai laice și mai sceptice".

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel