Curtea Supremă a SUA a decis unanim să mențină interdicția federală asupra TikTok, care va intra în vigoare de duminică, dacă aplicația nu va fi vândută de compania-mamă din China.
Judecătorii au subliniat că riscurile pentru securitatea națională asociate cu TikTok depășesc preocupările legate de libertatea de exprimare și impactul asupra celor 170 de milioane de utilizatori din SUA, relatează Associated Press.
Deși aplicația nu va fi eliminată de pe dispozitivele existente, noii utilizatori nu o vor putea descărca, iar actualizările vor fi blocate, ceea ce va face TikTok inutilizabil pe termen lung, potrivit Departamentului de Justiție.
Decizia a declanșat reacții politice intense. Președintele-ales Donald Trump a promis că va negocia o soluție, în timp ce Administrația Biden a semnalat că nu va aplica interdicția în ultima zi completă a mandatului său. Trump, care are 14,7 milioane de urmăritori pe TikTok, se află în dezacord cu alți republicani care critică lipsa unei vânzări rapide a aplicației. Într-o postare pe Truth Social, Trump a menționat că TikTok a fost discutat în cadrul unei întâlniri recente cu liderul chinez Xi Jinping.
Restricțiile vor împiedica magazinele de aplicații să ofere TikTok, iar serviciile de găzduire să susțină platforma. Drept urmare, viitorul aplicației în SUA este incert, în ciuda criticilor din partea organizațiilor pentru drepturile digitale care denunță decizia instanței.
„Decizia fără precedent de astăzi de a menține interdicția asupra TikTok dăunează libertății de exprimare a sute de milioane de utilizatori TikTok din această țară și din întreaga lume”, a declarat Kate Ruane, director la Centrul pentru Democrație și Tehnologie din Washington, care a sprijinit contestarea de către TikTok a legii federale.
Creatorii de conținut care s-au opus acestei legi și-au exprimat îngrijorarea cu privire la impactul negativ pe care închiderea TikTok l-ar putea avea asupra afacerilor lor.
Aplicația, cunoscută pentru formatul său rapid, permite utilizatorilor să vizioneze sute de videoclipuri în doar 30 de minute, unele având o durată de câteva secunde. Într-un proces intentat anul trecut de statul Kentucky, TikTok a fost acuzată că ar fi proiectată pentru a crea dependență și că ar afecta sănătatea mintală a copiilor.
Acest caz face parte dintr-o serie de procese similare inițiate de peste o duzină de state, deși TikTok a respins acuzațiile, susținând că acestea sunt inexacte.
„ByteDance și stăpânii săi comuniști din China au avut nouă luni la dispoziție să vândă TikTok înainte de termenul limită de duminică”, a scris senatorul Tom Cotton, pe platforma X.
„Însuși faptul că China comunistă refuză să permită vânzarea sa dezvăluie exact ce este TikTok: o aplicație de spionaj comunistă. Curtea Supremă a respins în mod corect minciunile și propaganda TikTok deghizate în argumente legale.”
TikTok subliniază că SUA nu a prezentat dovezi că China ar fi încercat să manipuleze conținutul de pe platforma sa din America sau să colecteze date despre utilizatorii americani prin TikTok.
TikTok a negat mult timp că ar putea fi folosit ca instrument al Beijingului.