Tina Turner: 10 pur și simplu cele mai bune melodii și poveștile din spatele lor

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data publicării:
| Categorie: Știri
 Moștenirea Tinei Turner: Suma totală și beneficiarii
Moștenirea Tinei Turner: Suma totală și beneficiarii

Tina Turner, care a murit la vârsta de 83 de ani, a creat multe înregistrări clasice cu combinația sa câștigătoare de R&B, funk, rock și pop, toate interpretate cu puterea sa vocală brută.

Cântecele îi urmăresc povestea de la parteneriatul nefericit cu primul ei soț, Ike, până la revenirea ei în anii 1980, grație unui grup britanic de synth pop.

Iată o selecție a celor mai populare și mai îndrăgite hituri ale ei.

1. River Deep, Mountain High (1966)

Tina a cunoscut succesul alături de Ike în 1960, iar una dintre capodoperele muzicii pop i-a ieșit în cale șase ani mai târziu, când producătorul Phil Spector a cerut să lucreze cu ea.

Deși piesa a fost creditată ca fiind a duo-ului, Spector nu a vrut ca Ike să controleze studioul, iar Tina a fost fericită să lucreze cu altcineva.

Ea a fost uimită să afle că producătorul adunase o orchestră și un cor complet pentru a crea celebrul său zid de sunet. "Eram doar o fată din Tennessee care a fost prinsă de Ike și a devenit cântăreață", a scris ea în autobiografia sa. "Niciodată, niciodată nu mai văzusem așa ceva, decât într-un film".

Discul a ajuns pe locul trei în Marea Britanie, dar a fost un eșec în SUA. DJ-ii de la radio "au spus că nu era suficient de "negru" pentru a fi rhythm and blues, sau suficient de alb pentru a fi "pop"", a spus ea.

2. Proud Mary (1971)

După ce acest cântec a fost un hit pentru Credence Clearwater Revival în 1969, Ike și Tina au transformat vibrația lor country-rock fără grabă într-o oda funk explozivă și epică la libertate.

Începând cu o introducere vorbită senzuală înainte de a izbucni apoi cu vocea ei exuberantă, aceasta a impresionat fanii muzicii americane. A ajuns pe locul patru în topul Billboard și a câștigat un premiu Grammy.

Atunci când Beyonce i-a adus un omagiu Tinei la Kennedy Center Honors 2005, aceasta a fost piesa pe care a ales să o interpreteze. Trei ani mai târziu, cele două au făcut echipă pentru a-l cânta în duet la Premiile Grammy.

3. Nutbush City Limits (1973)

"A church house, gin house/a school house, outhouse" - Tina a imortalizat celebrul său oraș natal din Tennessee în aceste versuri.

Melodia optimistă a fost o amintire nostalgică din copilăria ei tulburătoare, în timpul căreia a petrecut ceva timp la cules de bumbac. "Te duci la câmp în zilele săptămânii/Și faci un picnic de Ziua Muncii".

Trei ani mai târziu, Tina l-a părăsit pe Ike după ce a suferit ani de zile de abuzuri din partea acestuia, lăsându-și cariera în balanță.

4. Let's Stay Together (1983)

Tina a trebuit să o ia de la capăt și să se construiască din nou ca artistă solo. Momentul crucial al acestei reveniri - care avea să o ducă la un succes și mai mare decât înainte - a venit atunci când a întâlnit doi membri ai grupului electro-pop englezesc Heaven 17.

Martyn Ware și Glenn Gregory căutau o ultimă cântăreață pentru un album de coveruri pentru proiectul lor British Electric Foundation, iar Tina nu avea contract cu o casă de discuri.

Când a intrat în Abbey Road Studios, nu mai era niciun alt muzician. "Unde este trupa?", a întrebat ea, așteptându-se la o orchestră în stilul lui Phil Spector. În schimb, muzica era făcută de sintetizatoare.

Au înregistrat mai întâi piesa Ball of Confusion a celor de la The Temptations, apoi Let's Stay Together a lui Al Green - care a devenit primul ei hit de top 10 în Marea Britanie după un deceniu.

5. What's Love Got to Do With It (1984)

Ea și-a consolidat statutul de star solo cu acest cântec, scris de Terry Britten și Graham Lyle, care fusese deja oferit lui Sir Cliff Richard, Donna Summer și Bucks Fizz. Inițial, nici lui Tina nu i-a plăcut, spunând că este prea ușor și prea pop.

Dar a fost de acord să îl înregistreze - dacă îl putea face în felul ei, "cu forță, cu gravitate și emoție brută". A funcționat - interpretarea ei sexy și sfidătoare, însoțită de un videoclip în care apărea pe străzile din New York îmbrăcată în blugi și piele neagră, i-a adus lui Turner singurul ei număr unu în SUA și a câștigat premiul pentru înregistrarea anului la Grammy.

De asemenea, la 44 de ani, a devenit cea mai în vârstă femeie (la acea vreme) care a obținut un single numărul unu în SUA.

6. Private Dancer (1984)

Piesa care dă titlul albumului de succes a fost înregistrată pentru prima dată de Dire Straits, fiind scrisă de Mark Knopfler, solistul trupei. Însă acesta a decis că nu se potrivea cu o voce masculină. Tina a declarat ulterior într-un interviu că nu și-a dat seama că piesa era despre o lucrătoare sexuală.

"Nu a trebuit să mă cobor la așa ceva în viața mea", a scris ea în autobiografia sa. "Dar cred că majoritatea dintre noi am fost în situații în care a trebuit să ne vindem, într-un fel sau altul.

"Când am cedat în fața lui Ike, când am tăcut pentru a evita o ceartă, când am rămas cu el în ciuda dorinței de a pleca, la asta mă gândeam când am cântat cântecul, la tristețea de a face ceva ce nu vrei să faci, zi de zi. Este foarte emoționant."

Melodia îl are ca solist pe Jeff Beck la chitară, în timp ce videoclipul, filmat în sala de bal Rivoli din Londra, a fost coregrafiat de fosta jurată de la Strictly Come Dancing, Arlene Phillips.

7. We Don't Need Another Hero (1985)

O altă piesă compusă de Britten și Lyle, acest cântec - și Tina însăși - a apărut în filmul lui Mel Gibson Mad Max Beyond Thunderdome.

O baladă clasică a anilor '80, versurile se potriveau cu dezolarea lumii post-apocaliptice din film. Turner a apărut în videoclipul muzical în rolul personajului ei, Aunty Entity, cu care a spus că s-a apropiat pentru că era "puternică și rezistentă".

"A pierdut atât de mult, iar apoi a trecut prin atâtea pentru a-i face pe bărbații din lumea ei să o respecte", a spus Tina. "M-am legat de luptele ei pentru că le-am trăit".

Melodia a fost un alt hit, ajungând pe locul doi în SUA și obținând o nominalizare la Grammy și un premiu Ivor Novello.

8. The Best (1989)

Această melodie a fost scrisă inițial pentru Bonnie Tyler, dar a fost doar un hit minor pentru cântăreața galeză în 1988.

În anul următor, Tina a adăugat un plus de forță vocală și o nouă producție soft rock - și a devenit unul dintre cântecele ei emblematice și unul dintre imnurile definitorii ale deceniului.

Cântecul este adesea numit în mod eronat Simply The Best, o replică din celebrul său refren. De-a lungul anilor, a apărut în numeroase reclame, inclusiv într-o reclamă Pepsi în care apare chiar Turner. De asemenea, a fost folosit pentru a promova liga de rugby din Australia.

9. Steamy Windows (1989)

Aceasta a fost inclusă și pe albumul Foreign Affair din 1989 al lui Turner, iar versurile senzuale ale piesei bluesy au lăsat ascultătorilor puține îndoieli cu privire la ceea ce se întâmpla pe bancheta din spate.

A fost o altă piesă împuternicitoare și feministă a lui Turner, care cânta despre preluarea inițiativei într-o întâlnire sexuală. Music Week a descris-o la vremea respectivă ca fiind "un număr încântător de riscant", cu "run-uri de chitară răutăcioase".

Single-ul a avut parte de o surpriză în timpul unui interviu al Emmei Watson în cadrul emisiunii Lorraine de la ITV, în urmă cu câțiva ani, când telefonul actriței a sunat, iar tonul de apel a fost... Steamy Windows. Un adevărat fan al Tinei.

10. GoldenEye (1995)

O temă James Bond este o piatră de hotar pentru orice artist. În urma succesului înregistrat de Tina în 1993 cu filmul biografic nominalizat la Oscar What's Love Got to Do With It, producătorii Bond au apelat la ea pentru debutul lui Pierce Brosnan în rolul lui 007.

Tema GoldenEye a fost scrisă de Bono și The Edge de la U2. Solistul i-a dat un fel de demo - dar ea avea mult de lucru.

"Nu a făcut un demo propriu-zis, cineva doar a aruncat muzica laolaltă", a declarat ea pentru BBC în 2018. "M-am gândit, cum să pun asta împreună? Nu-mi arăta ce melodie era. Așa că am creat o melodie cât mai apropiată de ceea ce credeam eu că era melodia de acolo.

"A trebuit să muncesc foarte mult. Am știut atunci că pot să cânt orice mi se pune în față".

Articole similare



Cele mai noi articole







pixel