Regnul animal este plin de făpturi inteligente. S-au descoperim comportamente despre care se credea anterior că sunt unice oamenilor.
Este greu de clasificat care dintre animale sunt mai inteligente. Drept urmare, oamenii de știință nu își petrec timpul clasificând necuvântătoarele în funcție de inteligență și nu există un test de IQ adaptat pentru fiecare specie.
Totuși trebuie evidențiate câteva dintre cele mai inteligente animale care au surprins cercetătorii prin abilitățile lor cognitive.
Trebuie luat în considerare că majoritatea experimentelor de testare a inteligenței animalelor se raportează la inteligența umană, nu pe ceea ce trebuie să învețe animalele pentru a supraviețui.
Așadar, acestea sunt, în percepția oamenilor cele mai inteligente animale din lume.
Cimpanzeii și Bonobo sunt creaturi extrem de inteligente care au ierarhii sociale complexe. Acest lucru nu este tocmai surprinzător, având în vedere că împart 98,7 % din ADN cu oamenii. Cimpanzeii sunt renumiți pentru marea varietate de instrumente pe care le folosesc, iar ambele specii sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a rezolva probleme.
Societatea Regală de Zoologie din Anvers a descoperit că cimpanzeul Bonobo este mai buni la rezolvarea puzzle-urilor decât alți cimpanzei, depășindu-i la testele de inteligență.
Biologul comportamental Jeroen Stevens a observat la momentul respectiv că majoritatea bonoboilor și cimpanzeilor înțelegeau puzzle-urile, dar nu erau la fel de motivați să le rezolve.
Delfinii învață rapid și pot imita comportamentul uman, pot rezolva probleme, îi pot învăța pe alții și pot avea conștiință de sine. Atât balenele, cât și delfinii au creiere mai mari decât oamenii și au puterea de a localiza obiecte prin sunet, cu ajutorul ecolocației.
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că delfinii cunosc conceptul de divertisment, aceștia se joacă pentru a se distra, inclusiv folosind scoici și alte obiecte din ocean ca jucării.
Pe lângă asta, delfinii au sisteme de comunicare sofisticate. Unele specii de delfini folosesc chiar și fluierături disonante asemănătoare cu numele pentru a se identifica între ele.
Caracatița este un magician al regnului animal, având opt brațe, are o capacitate remarcabilă de a scăpa de orice prinzătoare.
Filozoful Stefan Linquist, care a studiat comportamentul caracatițelor în laborator, a declarat: "Caracatițele știu că se află în interiorul unui acvariu și că tu ești în afara lui iar comportamentul lor este afectat de conștientizarea captivității."
Știm cu toții cât de inteligente pot fi animalele noastre de companie. Câinii și pisicile ne fac să știm ce vor și par să ne manipuleze pentru a obține ceea ce vor.
Cercetătorii au descoperit în 2017 că, în cortexul cerebral, câinii au de două ori mai mulți neuroni decât pisicile, ceea ce ar trebui să le ofere un avantaj cognitiv și să confirme rapoartele conform cărora câinii sunt mai ușor de dresat.
Corbii și ciorile sunt dovada vie că nu mărimea creierului face diferența, ci modul în care îl folosești. Aceste animale învață rapid iar cercetările sugerează că aceste păsări la vârsta de patru luni ar putea fi la fel de inteligenți ca unele maimuțe adulte.
Experimentele au arătat, de asemenea, că ciorile și corbii își pot planifica viitorul cu ajutorul unor instrumente pe care sunt învățați să le folosească de către oameni. Pe de altă parte, corbii au o memorie excelentă și își amintesc fețele umane, identificând anumite persoane ca fiind prieteni și altele ca fiind dușmani.