Suedia? Canada? Islanda? Descoperiți cele 10 țări care oferă cele mai bune condiții de muncă.
Locuitorii cărei țări au cele mai mari șanse să fie fericiți la locul de muncă? Adică să se ducă la muncă de plăcere, fără stres, fără teama că nu vor reuși să facă față altor probleme, știind că statul îi ajută? Un studiu realizat de Sambla, o platformă suedeză de comparare a situațiilor financiare personale, a încercat să ridice vălul acestei întrebări spinoase.
Pentru alcătuirea clasamentului, au fost folosite mai multe criterii, precum salariul mediu, rata de angajare, costurile legate de creșterea copiilor, diferența de salariu între bărbați și femei sau chiar nivelul general de fericire, dacă se poate spune așa. Sambla a examinat toate aceste date și multe altele din 33 de țări din OCDE.
Un podium 100% nordic
Și, cum se întâmplă de multe ori în cazul acestui tip de sondaje, țările scandinave sunt cele care se descurcă cel mai bine. Potrivit studiului, Islanda este cea mai bună țară din lume pentru a munci. Țara nordică a obținut un scor de 54,2 de puncte dintr-un total de 60. Cu o rată de angajare de peste 80% și un salariu mediu anual estimat la peste 70.000 de dolari, Islanda ocupă primul loc la ambele criterii.
Danemarca, care a întreunit cele mai bune rezultate la capitolul fericire la locul de muncă, și Norvegia, care se remarcă prin diferența redusă de salarizare între bărbați și femei, completează podiumul. Suedia ocupă locul patru.
Sistemele puternice de protecție socială din țările din nordul Europei, combinate cu șomajul relativ scăzut „duc la o societate fericită și corectă, făcând din aceste state locuri excelente de muncă”, argumentează Sambla. În spatele țărilor din Nord urmează Germania, Austria, Țările de Jos și Belgia. Australia, ocupanta locului 10, este singurul stat care strică peisajul european al clasamentului celor mai bune 10 țări din punctul de vedere al condițiilor de muncă.
Clasament
1. Islanda - 54,2 puncte
2. Danemarca - 51,8 puncte
3. Norvegia - 51,7 puncte
4. Suedia - 49,7 puncte
5. Germania - 48,6 puncte
6. Austria - 48,4 puncte
7. Țările de Jos - 47,6 puncte
8. Elveția - 46,2 puncte
9. Belgia - 45,5 puncte
10. Australia - 44,3 puncte