Sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului, cunoscută în popor și sub numele de Pocroava, este bogată în tradiții și obiceiuri populare.
Sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului mai este cunoscută în popor și sub denumirea de Pocroave.
Potrivit tradiției populare, Acoperământul Maicii Domnului reprezintă pregătirea ogoarelor pentru sezonul rece și acoperirea pământului cu brumă.
Fetele a căror podoabă capilară nu era prea bogată se rugau în această zi Sfântului Procoava să le acopere capul cu păr.
De Procoave, credincioșii țin post, fiindcă astfel sunt feriți de boli, de înec sau de supărări.
Există o credință printre bătrânele de la țară, conform căreia, dacă este tăiat azi, părul rămâne în legătură cu corpul. Din acest motiv, nu trebuie aruncat și nici ars, fiindcă poate fi luat de vrăjitoare sau de oamenii răi, care fac diverse farmece.
Denumirea populară a Acoperământului Maicii Domnului, „Pocroavele“, este de fapt un cuvânt slavon care înseamnă acoperirea pământului cu brumă sau cu zăpadă.
Se spune că fetele care sunt împodobite astăzi pentru nuntă au parte de o căsnicie lungă și fericită.Astăzi gospodinele își servesc rudele și oaspeții cu plăcinte de post, umplute cu mere sau cu dovleci.
În trecut, de Pocroave, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Harbovat era expusă credincioșilor, la Chișinău.
În unele sate, de Procoave, vitele sunt stropite cu apă sfințită, pentru a fi ferite de boli în sezonul rece.