Este vorba despre Sahara, cel mai mare deșert uscat din lume, cu o suprafață de 9.400.000 km², care suferă schimbări sezoniere, expansiune sau contractare. Acoperind aproximativ o treime din continentul african, Sahara se întinde pe teritoriul a 11 țări, printre care se numără Egipt, Algeria, Libia, Ciad, Mali, Maroc, Nigeria, Sudan, Tunisia, Sahara de Vest și Mauritania.
Deși este unul dintre cele mai aspre medii de pe Pământ, cu temperaturi care pot ajunge până la 46 de grade Celsius vara, deșertul Sahara găzduiește în jur de 2,5 milioane de oameni și o varietate de forme de viață. Interesant de menționat este faptul că Sahara nu a fost întotdeauna un deșert.
Cu aproximativ 6.000 de ani în urmă, deșertul Sahara era o zonă verde. Acolo existau precipitații abundente, ceea ce permitea dezvoltarea diverselor plante și a unei faune bogate. Cu toate acestea, cum s-a ajuns la transformarea într-un teren atât de steril și la apariția unor condiții de viață atât de aspre?
Cercetătorii continuă și în prezent să investigheze schimbările climatice din această regiune africană, iar tot mai multe dovezi indică faptul că oamenii au jucat un rol important în aceste transformări climatice.
Potrivit arheologului David Wright, păstorii sunt responsabili de distrugerea vegetației care exista în Sahara la un moment dat, "reducând cantitatea de umiditate din atmosferă" și creând astfel o suprafață mai reflectorizantă a luminii.
Alți oameni de știință contrazic această teorie și susțin că Sahara oscilează în mod regulat între starea de deșert și perioadele cu vegetație bogată, acest fenomen fiind influențat de vânturile din regiune. Dacă această teorie este adevărată, Sahara va reveni la o stare verde în aproximativ 14.000 de ani.