Transport aerian: Companiile low-cost sunt în mare formă în această vară

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data publicării:
| Categorie: Economie
Un bilanț de activitate
Un bilanț de activitate

Companiile aeriene low-cost, forța motrice din spatele unei redresări extrem de susținute a traficului aerian, au revenit aproape toate în această vară la nivelurile de dinaintea crizei sau chiar le-au depășit, bazându-se pe cererea puternică pentru destinațiile de agrement din Europa.

Ryanair din Irlanda, Volotea din Spania și Wizz Air din Ungaria se simt bine: principalele companii aeriene low-cost au ajuns la 91% din nivelurile din 2019, față de 79% în cazul transportatorilor tradiționali, potrivit datelor Eurocontrol, autoritatea europeană de reglementare a cerului.

"Activitatea companiilor aeriene low-cost se concentrează în principal pe zborurile de agrement către orașele europene, pentru care cererea a fost foarte puternică în această vară", spune Arnaud Aymé, consultant la Sia Partners. "Foarte repede, au fost capabili să relanseze la viteză maximă rutele mai puțin constrânse de restricțiile de sănătate.

Grupul Ryanair, care include și Buzz, Lauda și Malta Air, a transportat aproape 17 milioane de pasageri numai în luna iulie, aproape la fel de mulți ca Air France în ianuarie, înregistrând o creștere de 15% a numărului de zboruri numai în săptămâna 11-17 august, comparativ cu aceleași date din 2019, și operând peste 3.000 de zboruri zilnice.

Wizz Air, o companie aeriană low-cost cu o creștere rapidă, și-a mărit oferta cu 20% în aceeași perioadă.

Singura excepție a fost transportatorul britanic easyJet, care nu a revenit la nivelurile din 2019, la 86%, suferind mai mult din cauza "redresării slabe a călătoriilor de afaceri", care reprezintă o parte din activitatea sa, potrivit lui Aymé.

Prețuri încă atractive

Aceste companii aeriene low-cost sunt foarte apreciate pentru prețurile lor imbatabile, în ciuda unei creșteri semnificative a tarifelor în această vară.

În luna iulie, pe fondul creșterii prețurilor la carburanți și a unei creșteri puternice a cererii, toate companiile aeriene combinate au înregistrat o creștere a prețurilor la bilete cu 43,5% în Franța, comparativ cu iulie 2021, și chiar cu 54,5% pe zborurile pe distanțe medii din Franța către destinații europene.

Ryanair a anunțat la începutul lunii august că epoca biletelor ieftine de 10 euro s-a încheiat.

Dar "creșterea inevitabilă a prețurilor nu le va face mai puțin profitabile", spune Marc Ivaldi, specialist în transport aerian la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales din Toulouse (EHESS). "În orice caz, aceste companii vor rămâne mai ieftine decât companiile tradiționale, care și-au majorat și ele tarifele din aceleași motive.

Cu atât mai mult cu cât principalele companii aeriene low-cost au trecut prin criza de sănătate cu mai puține dificultăți decât concurenții lor tradiționali.

Întreruperi marginale

"Majoritatea companiilor aeriene low-cost au fost bine echipate financiar pentru a face față crizei. Acestea au reușit să câștige noi cote de piață prin preluarea unor rute abandonate de companiile aeriene tradiționale și prin continuarea investițiilor în aeronave noi", spune Arnaud Aymé, citând exemplul Transavia France, o filială a Air France, care și-a extins flota de aeronave și a preluat rute abandonate de compania-mamă.

Cota de piață a companiilor aeriene low-cost în Europa a ajuns la 47,3% în 2022, față de 41,5% în 2019, potrivit firmei de cercetare CAPA, o creștere record.

Aceste companii au fost, de asemenea, "relativ ferite" de numeroasele tensiuni care au apărut de la deschiderea sezonului estival: mai multe aeroporturi europene au înregistrat defecțiuni, între lipsa de personal și acțiuni sindicale, provocând anulări, întârzieri sau pierderi de bagaje.

Ryanair, Volotea, easyJet și Transavia France au fost afectate de greve ale unor angajați care au cerut condiții de muncă mai bune și creșteri salariale.

Dar acestea au avut "un impact marginal" asupra activității companiilor, potrivit lui Arnaud Aymé. "În ceea ce privește revendicările salariale și condițiile de muncă, sindicatele companiilor aeriene low-cost au avut câștig de cauză", spune el.

Experții consideră, de asemenea, că deficitul de personal ar trebui să fie mai puțin acut în toamnă, în primul rând din cauza scăderii preconizate a traficului în toamnă, dar și din cauza noilor campanii de recrutare, cum ar fi cele lansate de Ryanair în marile capitale europene sau de easyJet în Franța.

Citește și Rusia a ajuns de râsul lumii! Ce ordin au primit companiile aeriene

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel