Trupa britanică English Teacher câștigă Mercury Prize cu albumul de debut "This Could Be Texas"

Autorul articolului: Tudor Polojan |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Foto Pexels
Foto Pexels

Într-o seară memorabilă pentru scena muzicală britanică, trupa post-punk English Teacher a fost onorată cu prestigiosul premiu Mercury Prize pentru albumul său de debut, "This Could Be Texas", într-o ceremonie restrânsă desfășurată joi la celebrele studiouri Abbey Road din Londra.

Evenimentul, deși lipsit de fastul obișnuit din cauza absenței unui sponsor, a fost difuzat de BBC, captivând atenția iubitorilor de muzică.

Trupa din Leeds a ieșit învingătoare într-o competiție strânsă, depășind-o pe favorită, Charli XCX, care a impresionat cu albumul ei hyperpop "Brat", un adevărat hit al verii. În justificarea sa, juriul a lăudat albumul "This Could Be Texas", descriindu-l ca pe un material care "dezvăluie noi profunzimi cu fiecare ascultare" și evidențiind faptul că acest album "poartă marca unui viitor clasic".

O trupă relativ necunoscută, dar plină de potențial

English Teacher, formată în 2020 de patru muzicieni – Lily Fontaine, Lewis Whiting, Douglas Frost și Nicholas Eden – care s-au cunoscut la Conservatorul din Leeds, este încă la început de drum și nu a atins încă notorietatea la scară largă. Primul lor hit, piesa "R&B", a fost lansat în 2021 și a captat atenția criticilor pentru stilul său rock distinctiv.

Albumul "This Could Be Texas" a fost remarcat de juriu pentru "originalitatea și caracterul" său, fiind descris ca un "melanj câștigător de suprarealism și observație socială" și aducând o "abordare proaspătă a formatului tradițional de grup". Această combinație de elemente i-a adus trupei premiul în valoare de 25.000 de lire sterline (aproape 30.000 de euro).

O ediție marcată de tinere talente și prezența feminină

Selecția de anul acesta a fost una deosebit de diversificată, cu opt femei prezente printre cei 12 artiști nominalizați, și a fost dominată de albume de debut. Pe lângă Charli XCX, competiția a inclus și alte nume importante precum Beth Gibbons, solista trupei Portishead, care și-a lansat albumul de debut solo "Lives Outgrown", și Corinne Bailey Rae, o altă vedetă a anilor '90, cu albumul "Black Rainbows".

Mercury Prize, creat în 1992 ca o alternativă la Brit Awards, este unul dintre cele mai respectate premii din industria muzicală britanică. Acesta recompensează anual cel mai bun album britanic sau irlandez, fiind selectați atât artiști consacrați, cât și talente emergente din toate genurile muzicale.

Anul trecut, premiul a fost câștigat de Ezra Collective, prima trupă de jazz care a primit această distincție, cu albumul "Where I Meant to Be". Grupul londonez, cunoscut pentru influențele sale afrobeat, se pregătește să lanseze un nou album și va susține un concert sold-out la Wembley Arena în luna noiembrie.

O ceremonie diferită, dar plină de emoție

Deși ceremonia din acest an a fost lipsită de spectacole live, absența unui sponsor a amplificat emoția și tensiunea competiției. Cu toate acestea, recunoașterea câștigată de English Teacher la Mercury Prize marchează un moment definitoriu în cariera trupei, semnalând o ascensiune promițătoare în peisajul muzical britanic.

Mercury Prize rămâne un simbol al diversității și calității muzicale, aducând în lumină atât nume consacrate, cât și talente noi, oferindu-le artiștilor o platformă de exprimare și recunoaștere la nivel național și internațional.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel