Tudor Chirilă: „Lumea nici nu prea știe că am copii”. Cum vede artistul toleranța românilor / VIDEO

Autorul articolului: Georgiana Ionita |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Tudor Chirilă, Interviurile Spectacola
Tudor Chirilă, Interviurile Spectacola

Tudor Chirilă face o paralelă între visul american și societatea românească. 

Tudor Chirilă a fost invitat în emisiunea „Interviurile Spectacola”, realizată de Georgiana Ioniță, unde a vorbit despre spectacolul  „Visul American”, în regia Iarinei Demian, în care interpretează 9 personaje.


Visul American - o radiografie comică, cinică și brutal de sinceră a societății americane 

Plecând de la subiectul spectacolului  „Visul American”, o radiografie comică, cinică și brutal de sinceră a societății americane, dar și a lumii în care trăim, actorul a făcut o scurtă radiografie și a societății românești. 

Care este visul american și cum l-am putea introduce în societatea românească 

„Visul american este o colecție de așteptări sociale, economice, pe care fiecare cetățean trebuie să le împlinească ca să fie fericit. Cei care nu le împlinesc, nu sunt fericiți, nu trăiesc visul american. Nu vreau să fac spoiler foarte mult, dar există un personaj care vine și spune „Eu sunt fericit. Sunt fericit pentru că, în primul rând, am o sănătate de fier, am o nevastă, am un copil, am casă, am mașină, am fond de pensii, contribuții, am asigurare, am un cartier curat în care locuiesc, am totul, sunt fericit”, a declarat Tudor Chirilă în emisiunea de la Spectacola. 


Tudor Chirilă: „Omul nu cred că este făcut să stea cuminte în banca lui”

„Și a fost o discuție foarte interesantă la Cluj, cineva a întrebat „ce ați vrut să spuneți”. Era o întrebare extrem de sinceră, pentru că poate pentru omul acela, astea poate chiar erau niște valori. Și pentru foarte mulți oameni sunt niște valori. Și am spus că poate nu ar trebui să  răspund eu, hai să vedem dacă cineva din sală a înțeles altceva, și cineva a răspuns: Din punctul meu de vedere este vorba despre autosuficiență. Despre înrolarea într-un stardard de viață previzibil, atât de comun, atât de băgat în niște șabloane încât nu mai există niciun strop de creativitate, niciun strop de a ieși din această paradigmă socială, încât devine plictisitor.

Și subscriu. Omul nu cred că este făcut să stea cuminte în banca lui. Cumva, visul american, de multe ori, spune că dacă stai în banca ta și îți vede treaba ta, și muncești, îți faci rate, plătești taxe și așa mai departe. Atenție! Nu este pledoaria mea pentru pentru ilegalitate dar este o pledoarie pentru puțină creativitate în viață.

Sunt oameni care caută cu orice preț un standard social care să le ofere protecție siguranță și să nu aibă bătăi de cap, ăsta e visul american.  Ai totul fără bătăi de cap, ceea ce nu este un lucru rău,  oricine are nevoie de chestia asta, nu poți trăi o viață întreagă într-o aventură.

Dar cred că trebuie să existe un mix în viața noastră”, a mai spus artistul. 

Tudor Chirilă: „Ce face un dependent de droguri?  De ce îl excludem din societate?”


Tudor Chirilă: ”Să ne uităm la copiii bolnavi de cancer, la copiii atipici, care au diverse forme de autism, copiii cu Sindromul Down și părinții care se luptă ca acești copii să fie integrați și tolerați”

„Ce face un dependent de droguri dacă îl excludem din societate? de ce dependenții de droguri nu mai au dreptul să participe la viața societății, doar pentru că s-au drogat. Sunt stigmatizați și lumea zice „Nu, Domne, că e drogat, nu mai poate să gândească”.  Mă gândesc că nu e drogat 24 din 24 de ore. De ce un alcoolic este văzut ca un om care nu mai poate să gândească, și nu este văzut ca un om care are nevoie de ajutor?”, a mai spus actorul. 

Tudor Chirilă: „Suntem unul dintre ultimele popoare la capitolul integrare și toleranță”


„Noi, românii, la capitolul integrare, toleranță, cred că suntem unul dintre ultimele popoare.  Îndrăznesc să spun lucrurile astea, știu că nu este o chestie pe care noi să o acceptăm, că na, suntem mândri. 

Dar să ne uităm la câte categorii defavorizate, la copii bolnavi de cancer care nu au medicamente, la bolnavii de cancer care nu au medicamente, la copiii atipici, care au  diverse forme de autism, copiii cu Sindromul Down și părinții care se luptă ca acești copii să fie integrați, tolerați. Și profesorii din școli să nu arate cu degetul la copilul cu nevoi speciale ca la niște copii care le deranjează ora. Nu suntem capabil să îi acceptăm. Să nu mai vorbim din minoritățile sexuale, de minoritățile etnice. Noi nu suntem un popor tolerant”, a mai spus acesta. 

 
Tudor Chirilă: „Lumea nici nu prea știe că am copii. Nu prea vorbesc despre asta”

„Ca să nu ne mai gândim că trăim într-o societate, unde dacă nu te căsătorești și nu ai copii, iarăși ești pus la zid. Pe mine mă scoate din sărite chestia asta. Da, e adevărat, am doi copii și să zicem că am ieșit din sfera aia. Lumea nici nu prea știe că am copii, că eu nu vorbesc despre chestia asta, e treaba mea”, a mai spus el. 

Youtube video image

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel