UE a decis: ”Vom da 1,5 miliarde pe lună pentru reconstruirea Ucrainei”

Autorul articolului: Elena Didilă |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Fondurile vor trebui folosite pentru a repara infrastructura critică. Kiev: ”Fără ajutor imediat, riscul tsumani de migrație în Europa în timpul iernii.”

”Ucraina are nevoie de între 3 și 5 miliarde de euro pe lună doar pentru cheltuieli curente iar UE trebuie să ia o parte echitabilă în acest efort, garantând 1,5 miliarde pe lună, până va fi necesar", a afirmat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vorbind la Berlin, la Conferința pentru reconstrucția Ucrainei care a avut loc în capitala Germaniei, scrie Europa Today.

Ieri, von der Leyen și cancelarul german Olaf Scholz au scris o scrisoare deschisă în care au propus ”un nou plan Marshall” pentru Kiev. Banca Mondială a estimat în septembrie un total de 350 de miliarde de dolari necesare pentru reconstrucție, inclusiv 105 de miliarde de dolari pe termen scurt pentru finanțarea nevoilor imediate. UE, până acum, s-a angajat să furnizeze 19 miliarde de euro, la care, potrivit noului anunț al președintelui Comisiei, se vor adăuga alte 18 miliarde de euro pentru 2023.

Dar dincolo de cifre, presiunea de la Kiev se referă la termenele de livrare a unor astfel de ajutoare: din cele 19 miliarde promise până acum în fonduri ale UE și ale fiecărei țări, doar 7 ar fi fost efectiv plătite Ucrainei.

În fundal, există preocupările țărilor europene, în special ale Germaniei, care s-au angajat să sprijine cel puțin o treime din totalul ajutorului UE din propriul buzunar.

Un mare tabu este momentul în care ar trebui să înceapă reconstrucția. Guvernele europene sunt reticente să plătească banii contribuabililor pentru a reconstrui o țară aflată în război dacă există posibilitatea ca 

O viziune care nu coincide cu cea a ucrainenilor și a unor instituții financiare internaționale, precum Banca Mondială și Banca Europeană de Investiții, potrivit căreia ”reconstrucția ar trebui să înceapă rapid pentru infrastructurile critice din părțile țării cel mai puțin expuse războiului. Cu cât comunitatea internațională așteaptă mai mult să finanțeze reconstrucția, cu atât costul final va fi mai mare,avertizează aceștia.

Întâlnindu-se cu von der Leyen și cancelarul Olasf Scholz la Berlin, Guvernul ucrainean a explicat că fondurile sunt necesare imediat: ”Ne trebuie imediat 17 miliarde de euro pentru repararea imediată a infrastructurii, pentru a supraviețui iernii”. 

Citește și: 

Primul convoi cu tehnică militară franceză ajunge în România. Aici este și Divizia 101 aeropurtată a SUA. Între timp, armata rusă intră în Belarus

Mutări militare lângă Ucraina. 

Divizia americană Screaming Eagles, în România

Celebra Divizie 101 aeropurtată a SUA se antrenează în România.

Aproximativ 4.700 de mii de militari s-au mutat din Kentucky în Europa. Comandantul uneia dintre brigăzi, Edwin Matthydes, a spus că unitatea sa este mai aproape de Ucraina decât orice alte forțe americane și monitorizează îndeaproape acțiunile Rusiei.

Divizia 101 Aeropurtată a Armatei SUA a fost desfășurată în Europa pentru prima dată în aproape 80 de ani, pe fondul tensiunilor crescânde dintre Rusia și NATO. Unitatea de infanterie ușoară, supranumită "Screaming Eagles", este pregătită să se desfășoare pe orice câmp de luptă din lume în câteva ore, gata de luptă, arată DCNews. 

”Veștile nu sunt bune. Gândiți-vă că una dintre cele mai titrate unități ale armatei americane, Divizia 101 aeropurtată a SUA, cea care s-a umplut de glorie la debarcarea din Normandia în Al Doilea Război Mondial și în multe alte locuri apoi, și în Afganistan, este dislocată din Kentucky, baza ei permanentă din Statele Unite, în România, cu 4700 de militari. Este anunțul momentului” a apreciat analistul politic Bogdan Chirieac, conform sursei citate. 

Citește mai mult AICI.

Articole similare



Cele mai noi articole







pixel