UE: Peste un milion de semnături pentru a interzice comerţul cu înotătoare de rechin

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data publicării:
| Categorie: Știri
UE: Peste un milion de semnături pentru a interzice comerţul cu înotătoare de rechin / Photo by Kelly
UE: Peste un milion de semnături pentru a interzice comerţul cu înotătoare de rechin / Photo by Kelly

O iniţiativă cetăţenească europeană pentru interzicerea comerţului cu înotătoare de rechin a strâns peste un milion de semnături în întreaga Uniune Europeană, obligând Bruxelles-ul să ofere un răspuns detaliat până în luna iulie, informează AFP.

Lansată la începutul anului 2020, cu sprijinul ONG-ului Sea Shepherd, iniţiativa a strâns până miercuri 1.119.996 de semnături, potrivit Comisiei Europene. Acestea au fost colectate în principal în Germania (475.635), Franţa (289.413) şi Italia (70.688).

"Intenţionăm să punem capăt comerţului în UE - inclusiv importul, exportul şi tranzitul - cu înotătoare care nu sunt în mod natural ataşate de corpul animalului", se arată în textul iniţiativei.

"Deşi îndepărtarea înotătoarelor la bordul navelor UE este deja interzisă (din 2013), iar rechinii trebuie debarcaţi cu înotătoarele ataşate în mod natural, UE se numără printre cei mai mari exportatori de înotătoare şi este o zonă de tranzit importantă pentru comerţul global al acestora", se insistă în text.

Petiţia atrage atenţia asupra "rarităţii inspecţiilor pe mare", precum şi asupra "transbordării şi debarcării ilegale de înotătoare", şi solicită un nou regulament european care să interzică orice comerţ cu înotătoare de rechin îndepărtate de corpul animalului.

Promotorii iniţiativei se vor întâlni cu reprezentanţii Comisiei "în următoarele săptămâni" şi o vor prezenta Parlamentului European. Comisia are termen până la 11 iulie pentru a-şi prezenta răspunsul: să propună o nouă legislaţie, alte măsuri sau să nu acţioneze, explicând de ce.

Această iniţiativă vine după decizia istorică adoptată în noiembrie în Panama de Conferinţa privind comerţul internaţional cu specii pe cale de dispariţie (CITES), care vizează protejarea a circa 50 de specii de rechini ameninţate de traficul cu înotătoare în Asia.

Acest comerţ, centrat în jurul Hong Kong-ului, depăşeşte jumătate de miliard de dolari pe an (aproximativ 465 de milioane de euro). Înotătoarele se pot vinde cu 1.000 de dolari kilogramul în Asia de Est pentru prepararea unor supe foarte apreciate în bucătăria tradiţională chineză.

Or, "UE exportă circa 3.500 de tone de înotătoare pe an, cu o valoare totală de aproximativ 52 de milioane de euro", şi fără suficiente controale, "nimeni nu poate spune câte înotătoare sunt încă debarcate ilegal în Europa", susţin organizatorii iniţiativei.

Aceasta este cea de-a opta iniţiativă cetăţenească europeană care a depăşit pragul de un milion de semnături provenind din cel puţin 7 state membre, o dublă condiţie pentru a fi luată în considerare în mod oficial de către executivul european.

Iniţiativele anterioare care s-au bucurat de succes au inclus protecţia albinelor, creşterea în cuşti sau glifosatul.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel